Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turković i Grlić-Radman o otvorenim pitanjima, Izbornom zakonu, ‘non paperima’

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem-Radmanom o više tema i otvorenih pitanja. Turković je rekla kako je danas istaknuta bliskost BiH i Hrvatske.

“Mislim da smo se dogovorili kako ići dalje i kako razriješiti neke stvari. Ono što je bila jedna od tema razgovora jeste kako da riješimo pitanja vezana za borbu protiv pandemije koronavirusa. O mogućnostima da se uspostave kontakti struke i da možemo bolje sarađivati vezano za epidemiološke mjere u obje države i kako bi efekti tih mjera doprinijeli lakšem prelasku granica. Željeli bismo da se razmotri olakšanje prelaska granica državljanima BiH. Pitanje Covid pasoša je još uvijek neprecizirano. Kao susjedne zemlje željeli bismo da se dogovorimo”, kazala je Turković.

Kada je riječ o političkim odnosima dvije države, razgovarali su o principima koji se nalaze u pismu američkog državnog sekretara Antonya Blinkena koji govore o izmjenama Ustava.

“Da konačno dođemo u fazu rješavanja pitanje Sejdić-Finci, ali da se osiguraju prava svih građana u izbornom procesu u okviru presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Ovo je godina usvajanja izmjena Izbornog zakona, rješavanja slučaja Sejdić-Finci. Postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje. Aktivnosti Hrvatske idu u pravcu bržeg priključivanja BiH EU”, kazala je Turković.

Ministar Grlić-Radman govorio je o intenziviranju i pružanju tehničke pomoći BiH u konekstu njenog EU puta.

“Konstruktivno pristupiti reformi Izbornog zakona kao i implemenataciji svih drugih presuda. Vjerujem da je današnji susret pokazatelj naših dobrih odnosa, još bolje saradnje dvije zemlje i da ćemo intenzivirati naše odnose”, kazao je.

Hrvatska vlada će donirati cjepiva BiH kao znak solidarnosti te da bi sve moglo biti realizirano u nerednih nekoliko dana.

Razgovarano je i o odlagalištu nuklearnog otpada Trgovska gora, a ministar je mišljenja kako tu treba temu jasno prepustiti stručnjacima i da rade timovi i sa jedne i druge strane.

BiH i Hrvatska uskoro će imati još jedan granični prijelaz na Svilaju za šta je potrebno izmijeniti ugovor dvije države.

Otvoreno pitanje su nekretnine za koje nisu pronašli rješenja, te i kada je riječ o državnoj zajednici treba se napraviti ugovor.

“Mislim da su sva pitanja rješiva i da trebamo intenzivirati susrete kako bismo se dogovarali”.

Jedno od pitanja novinara bio je i tzv. slovenski “non paper” a Grlić-Radman je kazao da se i slovenski šef diplomatije Logar čudio da postoji takav papir.

“Vi ste vidjeli naš non paper. Mi smo čuli za taj neki fantomski non paper i u razgovoru sa kolegom Logarom on se čudio da postoji takav papir. EK se javila koja je kazala da nije zaprimila takav dokument. Koliko sam čitao i premijer Janez Janša je opovrgnuo da postoji takav non paper. Postoji hrvatska inicijativa što je istina, a ovo ostalo su špekuacije”, dodao je.

Turković je kazala da “niko ozbiljan unutar EU ne može usvojiti ideju da ugrožava nečiji inegritet čak iako unutar BiH s vremena na vrijeme postoje retrogradne ideje koje pokušavaju otvoritu tu priču.”

“Neko valjda misli da bi mogao ostvariti neostverene ratne ciljeve. Mi se duže vrijeme kao BiH borimo u međunarodnim krugovima i hibridnim ratom protiv euro-atlantskih integracija. Drago mi je da je sadržaj tog non papera negiran i da je gospodin Janša rekao da podržava teritorijalni integritet BiH. Za sada bih ga smatrala nepostojećim ili pokušajem da se unese smutnja”.

Drug pitanje odnosili se na hrvatski non paper i zašto nije konsultovana BiH što se može shvatiti kao miješanje u unutrašnje stvari BiH.

“To nije miješanje, miješanje bi značilo kada bismo se miješali u institucije BiH. Mi unutar kluba raspravljamo o zemlji koja pretendira u ulazak u EU. Mislimo da je Zapadni Balkan malo zapostavljen. Hrvatskoj je u interesu dati evropsku perspektivu zemljama Zapadnog Balkana. Naš non paper je afirmativan, on je naišao na pozitivnu reakciju zemalja članica EU. Interes EU je i BiH.

Smatramo da na Vijećima za vanjske poslove možemo potaknuti priču o članstvu. Mogli smo okupiti i više zemalja, ali uvijek krenete sa manje. Nekome je važnije pitanje odnosa sa Rusijom, nama je interes naše susjedstvo. Tako to treba sagledavati afirmativno. Ja sam ovdje došao prije rasprave, i vidjet ćemo kada će biti raspravljeno vjerovatno u fizičkom formatu i tražit ću jačanje i stavljanje BiH u evropski fokus”, zaključio je Grlić-Radman.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više