Fresh Press portal
Početna » Blog » ”Tužno je gledati podaništvo bošnjačke politike prema turskom autokrati”
BiH

”Tužno je gledati podaništvo bošnjačke politike prema turskom autokrati”

bodo_weber
Foto: radiosarajevo.ba

Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber u razgovoru za Vijesti.ba analizira protekli predizborni miting turskog predsjednika u Sarajevu, ističući da je ovo bio skup za jednokratku upotrebu za obje strane – Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model “demokratije”, kaže Weber.

Razgovarala: Nevena Ćosić

– Kako je u njemačkoj javnosti dočekana vijest o političkom skupu predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana u Sarajevu, imajući u vidu da je Njemačka na svom tlu zabranila ovakve skupove?

WEBER: Njemački mediji prepoznali su skup kao ono što jeste – propagadni manevar predsjednika Erdogana ciljan na dobijanje glasova turskih državljana u EU, gdje nije mogao održati skupove za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, koji neće biti niti fer niti slobodni. Osim toga, neki su prepoznali opadajući rejting turskog predsjednika među bh. muslimanima zbog njegove politike koja vodi Tursku u predsjedničku diktaturu.

– BiH jedina je zemlja u Evropi na čijem je tlu Erdogan održao predizborni miting. Kako tumačite ovu činjenicu?

WEBER: Ta činjenica je ogledalo tužnog stanja u kome se nalaze i BiH i Turska. Erdogan je mogao održati skup u BiH, kao jednoj zemlji u okruženju EU, jer je BiH jedina zemlja u tom okruženju koja se nalazi u stanju ne-države. Zloupotreba te činjenice od strane Erdogana za čiste unutrašnje interese u Turskoj, u isto vrijeme pokazuje kako on od neuspjelog puča, zapravo od gubitka parlamentarne većine na izborima 2015. godine, ruši sve pozitivno što je nekad gradio u Turskoj.

Turska je imala dugu političku tradiciju odbrane države BiH još od ’90-ih godina. Posebno poslije 2006. kad je EU preduzela zapadno vođstvo na Zapadnom Balkanu, ali je zakazala, Turska je igrala jako konstruktivnu ulogu, bila je više evropska nego EU – i to ne na jednoj monoreligijskoj, monoetničkoj osnovi.

– Kako ocjenujete sam Erdoganov govor u Sarajevu? Uputio je oštre kritike na račun EU iz glavnog grada BiH, države koja želi postati članica EU.

WEBER: Njegov govor reprezentativan je u smislu autoritarne transformacije koja se dešava zadnje dvije, tri godina u Turskoj. Nažalost, od perspektivne zemlje “islamske demokratije” koja je mogla biti uzor zemljama na Bliskom Istoku, ostala je jedna krutna mješavina reakcionarnog turskog nacionalizma, zloupotreba tradicionalnog turskog islama, te populističkog autokratizma.

– S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović na skupu u sarajevskoj dvorani “Zetra” pozvao je turske državljane da glasaju za Erdogana, poručivši između ostalog, da im ga je “Bog poslao”.

WEBER: Zaista je bilo tužno gledati tu predstavu podaništva bosnjačke politike prema turskom autokrati i to jedino kako bi šef najveće bošnjačke političke stranke u BiH “otkinuo” malo autoriteta od Erdogana. Nažalost, dobar dio i EU je suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Briselu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim poslije prvobitne demokratizaije i EU integracije, skrenuo s puta.

No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist. Legitimisao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, te dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji decenijama inistiraju na tome da odbrana multietničke države BiH od strane bosnjačke politike nije ništa više od skrivene namjere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom.

– U konačnici, kakve efekte ovaj skup može imati po BiH?

WEBER: Vjerujem da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala. Bio je to skup za jednokratku upotrebu za obje strane – Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model “demokratije”.

Izvor: vijesti.ba

Povezani članci

“Dodik nije priman u prijestolnicama Europske unije dugi niz godina… Crna lista ostaje”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više