Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

(VIDEO) BOSIĆ: “Dodik sa strepnjom očekuje 2022. godinu. PORUKA RUSKOG AMBASADORA je prikrivena PRIJETNJA MILORADU, jer…”

Gost “Novog dana” na N1 bio je Mladen Bosić, delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine iz SDS-a, gdje je istaknuo da je jasno da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik “šurovao sa svima”.

Komentarisao je izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka za BN da je za uspjehe koje je međunarodna zajednica uradila u BiH, osim domaćih političara, zaslužan Dodik.

“Prevara naroda je kada javno narodu govorite jedno, a radite drugo. Evidentno je da je Dodik to radio, predstavljao se zaštitnik interesa i politike u Republici Srpskoj, a s druge strane, tajnim kanalima šurovao je ne samo sa međunarodnom zajednicom nego sa svim i svakim. Vidite s kim je sve surađivao u Srbiji i koliko tu ima napuštenih ljubavi. On može da procijeni ko ima veću moć i pred njima je ponizan, a one koji su ispod njega, on gazi“, komentarisao je Bosić.

O tome kako politike u BiH djeluju, Bosić je rekao da je to začarani krug iz koga narodi u BiH ne mogu da se izvuku.

“Još smo jednim dijelom u ideologiji koja je dovela do rata i poslijeratnoj ideologiji. Ta je politika vidljiva i danas i prekriva sve ono što je stvarni život. Kada Dodik ponovo počne priču o samostalnosti RS, možete vidjeti da je debeli problem u unutrašnjosti RS i skretanju pažnje. Još se drže na stolu ratni i poratni koncepti, i to rade SDA, HDZ i SNSD. Dok sam bio na čelu Srpske demokratske stranke 2014. godine pokušali smo da napravimo zaokret i izašli na izbore sa planom za rješavanja životnih problema u RS, dok je Dodik izašao s čistom nacionalnom pričom i ne mogu da kažem da nismo dobili podršku građana, ali je jasno pokazano da je većina građana pala na iste floskule. Ne znam kako nije stid te politčare koji uvijek puštaju te priče za koje znaju da su nerealne. Kad im neko skrene pažnju na to, kažu: ‘To za mog života neće biti samostalna RS, ali otvaram vrata da druge generacije urade.‘ To je lični interes”, istaknuo je.

“To je ravnoteža straha iz kojeg oni koji promovišu te politike, imaju benefit kroz glasove na izborima. Pitanje je do kad će građani nasjedati na taj mamac i reagovati na isti način kao na svim dosadašnjim izborima. Nešto mora kliknuti, sve do tada je ovo sve viđeno. Svaku izjavu ćete u prethodnih 10 godina naći nekoliko puta recikliranu. Ovdje se vodi bitka od izbora do izbora za dobijanje vlasti“, dodao je.

Rekao je i da se političari na neki način dodvoravaju narodu, da je veliki dio njihovih politika njihova procjena šta će dobiti podršku od građana.

Istaknuo je i da je jedan dio odgovornosti i na ljudima koji glasaju, a koji nisu politički obrazovani, koji ne mogu da procijene da ih “deset puta varaju na isti način” i koji ne mogu da odgovore na pitanje šta je u njegovom interesu.

Govoreći o euroatlantskom putu BiH i utjecaju Rusije, rekao je da se postavlja pitanje šta BiH znači NATO-u i šta znači Rusiji i obrnuto.

“Ne postoji politički konsenzus oko ulaska u NATO, a s druge strane, nisam uvjeren da smo ikad i postigli taj konsenzus, zato je moje pitanje bilo šta BiH znači NATO-u. Prilično je BiH beznačajan prostor i snaga geopolitička i situacija sa pismima i kontrapismima jasno ukazuje da se ovdje vodi otvorena bitka – kroz NATO i druge strane pismo ruskog ambasadora u BiH. Postali smo livada za nadmetanje dvije supersile i to nikada nije dobro. Imali smo situaciju u bivšoj Jugoslaviji kada je Tito igrao na dvije strane, ali to je bilo drugo vrijeme, i on je uspio da izvuče velika materijalna sredstva a da ne pređe na zapadnu stranu. Čini mi se da smo suviše mali da bismo mogli igrati takvu igru. Ukoliko postanete sumnjivi jednoj od te dvije strane, niste u povoljnoj poziciji. NATO nema interes da primi BiH u svoje članstvo. Rusija traži tačke u Evropskoj uniji koje će biti odstupnice“, rekao je.

“Ruski ambasador je naveo da, ukoliko BiH krene prema NATO-u, da će biti posljedice i ja to vidim drugačije od onog što je bilo u javnosti. Mislim da je to poruka Dodiku, a ne onima kojima je upućena. Jedino RS i Dodik drže tu stranu uticaja Rusije i nema šta ruski ambasador pisati SDA-u ili Komšiću kada je jasno da su oni od početka na strani pristupanja NATO savezu. To je prikrivena prijetnja Dodiku, jer je više puta pokazao da se polako otvara za pristupanje NATO savezu. Mislim da ne postoje uslovi za to, ali nema ni pritiska koji bi doveo BiH do ulaska u NATO. To je pitanje naših unutrašnjih borbi“, dodao je Bosić za N1.

Bosić je kazao i da ima osjećaj da se Srbija primiče NATO-u, a da mi ne predstavljamo nikakav vojni faktor niti značajnu opasnost. Rekao je i da je Crna Gora jedina od zemalja Zapadnog Balkana koja je ušla u NATO savez i da je imala problema u odnosima s Rusijom te da je to mnogo dublje nego što je na površini pokazano. “Ti problemi nisu naivni i ovo oko formiranja vlasti jednim dijelom je zbog uticaja Rusije. O tome da li je Crna Gora zbog NATO-a dobila nešto ekonomski, nisam siguran i nisam siguran ni da bi BiH dobila”, komentarisao je.

Bosić je govorio i o izborima z BiH 2022. godine te rekao kako su se kandidati za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH sami nemetnuli.

“Ono što ja mislim je da će manja uloga stranaka, a veća uloga pojedinačnih kandidata biti i to će biti glavna bitka. Milorad Dodik je spominjao da se spoje funkcije predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva i to ukazuje da Dodik s nekom strepnjom očekuje 2022. godinu, svjestan da njegova karijera zavisi od tih izbora i svjestan da je svojom politikom uništavanja uništio svoju stranku i da nema jakog kandidata i mislim da je to razlog zašto je izašao s takvom inicijativom. Vode se razgovori unutar opozicije, ali mislim da ti razgovori već sada kasne. Smatram da bi što prije trebalo izbaciti ta imena i da ta imena okupljaju svu opozicionu stranu i to bi trebao bio širi front. Jasno je da je tu u igri PDP s Trivić i Stanivukovićem, SDS s nekoliko kandidata. Mislim da bi tu trebalo uzeti u obzir i imena uglednih ljudi koji ne moraju biti stranački ljudi, mnogo toga bi se moglo izvući. Mislim da će biti interesantni izbori i očekujem da postoji šasna da se dođe do promjena. Osjeća se u društvu želja za novim ličnostima. Nove lilčnosti dobijaju velike rejtinge i to je smjena političkih generacija u RS i to nije ništa loše, ali sve generacije – sve starosne dobi – moraju biti uključene u buduće ritmike. Ova poltiika koju vodi nekoliko lidera dovela je do toga da imamo katastrofalan sastav političara, pogledajte sastav Savjeta ministara i kakva su to imena, i ovo što se dešavalo sa nabavkom vakcina, razgolitilo je taj sistem“, istaknuo je u “Novom danu” Bosić.

On je kazao i kako smatra da je jedan od najvećih problema u BiH što su institucije toliko oslabljene da se čekaju politički stavovi tri lidera koji formiraju vlast u BiH i da bi glavna promjena poslije 2022. bilo vraćanje snage institucija BiH, odnosno, kako je rekao, učiniti ih funkcionalnim i nezavisnim od političkih želja pojedinaca ili pojedinih stranaka u BiH.

Rekao je i da se on povukao iz prvih redova politike kada je dao ostavku 2016. godine, otvarajući tako put novim ljudima i konceptima da dovedu do promjena, jer kako je naveo za N1, on nije uspio da smijeni Dodika. Nema pretenzije za predstojeće izbore i sada je u politici zbog davanja savjeta i iskustva koje je stekao u vođenju stranke i bloka u RS.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više