Fresh Press portal
Početna » Blog » Zašto Bevanda ignoriše stavove OHR-a, EU i SAD?
BiH Politika TOP VIJESTI

Zašto Bevanda ignoriše stavove OHR-a, EU i SAD?

Bevanda

Mjesec dana blokiran je novac od kredita MMF-a, a kao glavni krivci u javnosti su prepoznati HDZ BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Takvo mišljenje danas su iznijeli u zajedničkom saopštenju i Američka ambasada i Delegacija Evropske unije.

Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta – što je Federacija BiH i učinila usvajanjem rebalansa budžeta“, naveli su u saopćenju.

Ovo je identičan stav onom koji su, nasuprot Bevande, iznijeli ministri SDA, DF-a i SBB-a. Kod MMF-a se preko države zadužuju entiteti i Distrikt, a ne kantoni.

Raspodjela kantonima je već utvrđena odlukom Parlamenta FBiH, tačnije rebalansom.

Zato nema nikakve potrebe da Bevanda tvrdoglavo insistira da u odluci Vijeća ministara stoji da će Federacija 50% sredstava usmjeriti kantonima.

Štaviše, uvrštavanje kantona u odluku Vijeća ministara o alokaciji sredstava protivna je Zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH koji prepoznaje samo entitet i Distrikt kao subjekte vanjskog zaduživanja, pišu Vijesti.ba.

Već polovinom maja, visoki predstavnik Valentin Inzko je kazao da je samo HDZ kriv za blokadu kredita MMF-a, odbacujući uobičajenu floskulu o jednako odgovornosti svih strana.

Sredstva MMF-a su blokirana jer ova stranka želi napraviti presedan, presedan koji nije bio dio dogovora postignutog uz pomoć specialnog predstavnika EU i američkog ambasadora“, kazao je Inzko.

Presedan o kojem je Inzko govorio jeste uguravanje kantona u odluku Vijeća ministara. Bevanda već mjesec dana drži stvar pod blokadom, uz ucjenu: ili će biti kantoni u odluci, ili niko neće dobiti novac, pišu Vijesti.ba.

S obzirom na štetu koja je nastala zbog tog, i s obzirom da je Bevandin zahtjev protivan zakonu i dogovoru u zgradi Delegacije EU, što je jasno rekla i međunarodna zajednica, vrijeme je da prije svega Bevanda nosi politički, ali i krivičnu odgovornost.

Povezani članci

Bevanda čeka nalog šefa: Hoće li Čović deblokirati novac od MMF-a

E.H

Bevandu je stid: “U BiH niko ne odgovara za neodgovornost”

E.H

Bevanda optužuje: “Novalić krivac za propast aranžmana sa MMF-om”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više