Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Zatražena hitna sjednica zbog zabrane korištenja termina “bosanski jezik” u RS-u

Pet zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputilo je zahtjev za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma PS BiH sa jednom tačkom dnevnog reda koja glasi “Informacija Vijeća ministara BiH o kršenju ustavnog prava Bošnjaka na slobodno korištenje i upotrebu bosanskog jezika u Republici Srpskoj”.

Ovaj zahtjev uputili su zastupnici iz SDP-a BiH Denis Bećirović, Mirsad Mešić, zastupnici iz SDA Sadik Ahmetović i Senad Šepić te zastupnik iz A-SDA Jasmin Emrić.

Podsjećamo, iako je Ustavni sud BiH je nedavno donio odluku da bošnjački narod ima pravo da jezik kojim govori nazove kako želi vlasti u RS-u osporavaju izučavanje bosanskog jezika u školama na području RS-a te se umjesto bosanskog jezika bošnjačkoj djeci u knjižice upisuje “jezik bošnjačkog naroda”.

Roditelji bošnjačkih đaka iz Srebrenice odlučili su da svoju djecu neće slati na nastavu, smatrajući odrednicu “jezik bošnjačkog naroda“, koja se upisuje u njihova svjedočanstva i knjižice, diskriminirajućom.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više