Fresh Press portal
BiH TOP VIJESTI

Znamo sve varijante oko ANP-a, BiH neće biti nanesena šteta

Pitanje aktivacije ANP-a i pitanje imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara pitanje je vladavine prava. Zakoni u BiH se moraju poštovati u cjelosti i nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava, rekao je danas član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Uoči sutrašnjih sjednica kolektivnog šefa države na čijem redu su dva pomenuta pitanja, Džaferović je kazao kako očekuje i aktivaciju ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Jedno ide sa drugim, odnosno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće ići bez ANP-a”, poručio je Džaferović, prenose Vijesti.ba.

On je novinarima u Sarajevu rekao da insistira na principu vladavine prava, te da od svih aktera u BiH očekuje da poštuju zakone ove države.

“Ukoliko želimo prosperitet za sve nas u BiH, to je najbolje. Poštovati zakone znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH i po Odluci Predsjedništva BiH iz 2009. godine, kao i po Zakonu o Vijeću ministara BiH”, naglasio je Džaferović.

Imajući u vidu činjenicu da je član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik najavio da neće podržati ANP, otvorena je mogućnost da će se na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH pozvati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, te da bi, kako se pretpostavlja, u tom stavu mogao dobiti dvotrećinsku podršku Narodne skupštine RS.

No, Džaferović tvrdi: “Nećemo doći u tu situaciju”.

“Znamo za sve moguće varijante kada su procedure u pitanju i budite ubijeđeni da vodimo računa o interesima države BiH. Svi koji žive u BiH treba da budu dobitnici. Nije moguća dobitna kombinacija za jedne, a gubitna kombinacija za druge. Treba tražiti načina da bude usvojen ANP i imenovan predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Fokus je na tome”, smatra Džaferović.

Na ponovno pitanje novinara kakva će sudbina ANP-a biti ukoliko se Dodik ipak pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Džaferović je poručio kako ne želi pretpostavljati, niti odgovarati na pretpoistavljena pitanja.

“Vodiće se računa o interesima države BiH i svih nas koji živimo u ovoj državi. BiH neće biti nanesena šteta”, poručio je Džaferović.

Uskoro opširnije…

(Vijesti.ba)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Obilježavanje 9. januara kao dana RS neustavan čin i krivično djelo

E.H

Šefik Džaferović: “Vratiti imovinu vjerskim zajednicama”

E.H

Komšić i Džaferović napali Handkea i Nobelov komitet, Dodik odlučno stao u odbranu

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više