Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Žustra rasprava vijećnika u Bugojnu: “Idi u Hrvatsku pa pričaj hrvatski, nemoj u Bosni biti” (VIDEO)

Posljednju održanu sjednicu Općinskog vijeća Bugojno obilježila je žustra rasprava između nezavisnog vijećnika Semedina Omerinovića i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Miroslava Zelića (HDZ).

Iako su na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća bile brojne važne teme, žustra rasprava povukla se oko jezika kojim vijećnici u Bugojnu pričaju.

Naime tokom govora predsjedavajućeg Općinskog vijeća Miroslava Zelića, za riječ se javio nezavisni vijećnik Semedin Omerović kojem je zasmetao jezik kojim na sjednici govori predsjednik Vijeća i članovi Kluba HDZ-a.

“Idi u Hrvatsku, nemoj u Bosni biti. Nemoj u Bosni nikako biti, bosanski pričaj. Nisam protiv Hrvata, idi u Hrvatsku i pričaj hrvatski”, rekao je Omerinović Zeliću.

Nakon toga, za riječ se javio i nezavisni kandidat Đemal Bilanović koji je stao u odbranu kolege Omerinovića.

“Gospođa ovdje nije predstavnik hrvatskog naroda. Ona je predstavnik HDZ-a i može govoriti uime HDZ-a. Nikako kao predstavnik jednog naroda”, rekao je Bilanović.

Nakon sjednice, kako prenosi portal Bljesak, reagovala je predsjednica Kluba Hrvata Lucija Pavlović te istakla kako niko nema pravo osporiti korištenje jednog jezika.

“Niko meni ni bilo kojem drugom Hrvatu nema pravo osporiti pravo na korištenje jednog od Ustavom BiH garantiranih prava, a to je pravo na jezik. Hrvatski je jedan od ravnopravnih jezika moje domovine koja se zove Bosna i Hercegovina, a ne Bosna”, rekla je Pavlović, prenosi Bljesak.

Također, istakla je da niko nema pravo reći da je ona manji domoljub od drugih.

“Ovo je država konstitutivnih naroda, a Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda koji bi trebali biti ravnopravni.Niko meni nema pravo kazati da sam ja manji domoljub od drugih, ja sam za razliku od mnogih mogla otići, ali sam ostala jer živjeti u Bugojnu koji je i moj grad”, rekla je Pavlović nakon sjednice.

 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više