Fresh Press portal
Početna » Blog » Bijedić: “Kupci stanova i poslovnih prostora u SPO “15. maj” su oštećeni i zahtijevam istragu”
BiH Politika Video

Bijedić: “Kupci stanova i poslovnih prostora u SPO “15. maj” su oštećeni i zahtijevam istragu”

Enver

U prostorijama SDBiH Tuzla, danas je sa početkom u 12 sati, predsjednik stranke Enver Bijedić, održao press konferenciju.

Tema press-a je istražni postupak u Predmetu izgradnja stambenog objekta “15. maj” u kojem je predsjednik SDBiH Enver Bijedić ispitan u svojstvu osumnjičenog za nenamjensko trošenje sredstava kao jedini od jedanaest prijavljenih lica, među kojima su i Salih Šabović, Jasmin Imamović, Giprom, Upravni i Nadzorni odbor Direkcije za izgradnju, u prostorijama Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine održana je press konferencija na kojoj su iznesene činjenice u vezi ovog predmeta.

On je ukazao na ugovor o građenju između Direkcije za izgradnju i kompanije Giprom, gdje stoji šta su čije obaveze, kao i to da je Giprom je ugovorom dobio 77 posto površine objekta, a Direkcije samo 23 posto

U ugovoru stoji da su obaveze Giproma organizovanje i finansiranje izvođenja svih građavinsko-zanatskih i drugih radova, uključujući i naknadne radove na izgradnji kompletnog objekta, kao i radovi na uređenju građevinskog zemljišta oko objekta. Rok je 20 mjeseci ili 600 optimalnih dana” – rekao je on.

Kazao je i da po Zakonu o finansijskom poslovanju pravih subjekata ne postoji izričita odredba, kojim se pravni subjekt obavezuje da dobijena novčana sredstva dobijena od kupaca nekretnina, mora pohranjivati na poseban račun i koristiti za finansiranje izgradnje objekta.

Do sada su u ovom slučaju bile dvije krivične prijave u Tužilaštvu TK. Anononimna prijava je bila 2014. godine protiv Jasmina Imamovića, direktora Giproma Saliha Šabovića, mene i drugih. Drugu prijavu je podnijelo Udruženje građana “15. maj”, 3. oktobra 2017. godine, protiv 11 lica i organizacija, kao što su Salih Šabović, Giprom, Direkcija, bivši i sadašnji direktor Direkcije, članovi NO i UO Direkcije od 2003. do 2017. godine koje je imenovala Općina Tuzla, Jasmina Imamovića i onda protiv mene. Tužilac Ćazim Serhatlić je pincetom izvadio samo mene i pozvao me u svojstvu osumnjičenog” – pojasnio je Bijedić.

Izlaganje Envera Bijedića pogledajte u nastavku…

Povezani članci

Nastavlja se odron u SP-u: Čanić, Džafić i Osmančević pristupili SD-u Envera Bijedića

E.H

Bijedić nakon smjena u tuzlanskom SDP-u: “Odluka Nermina Nikšića je katastrofalna”

E.H

Unutarstranački rat u tuzlanskom SDP-u: Bijedić vs Imamović

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više