Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bivši oficir izraelske vojske: Projekat doseljavanja Židova u Izrael propada

Bivši zapovjednik izraelskih snaga u sjevernoj Gazi, Shaul Arieli, izjavio je da je projekat doseljeničkih naselja u Jordanskoj dolini i na Zapadnoj obali propao.

„Godišnji porast broja doseljenika dramatično je pao. U 1996. godini iznosio je 10,3 od planiranog, dok je u 2016. godini pao na svega na 3,4 posto”, rekao je Šaul Arieli.

U 1996. godini zabilježen je rast broja Židova koji iz izraelskih gradova odlaze u dosljenička naselja, koji je iznosio 68%, dok je u 2016. godini iznosio samo 22%, rekao je u članku objavljenom u Haaretzu u utorak.

On je podsjetio da je bivši ministar vojske Moshe Ya’alon, tvrdio da će Zapadna obala primiti milion ili dva miliona Židova, naglasivši da konstantni pad imigracije Židova u Izrael, čini ministrovu tvrdnju promocijom „nekog oblika iluzije“.

Najveći pokazatelj da cionistički projekt kolonizacije nije uspio, rekao Arieli, jest činjenica da naselja u dolini Jordana nisu bila u stanju privući Židove.

On je otkrio da su bivši ministar vanjskih poslova Yigal Allon i bivši premijer Ariel Sharon pozivali da se „u naselja u dolini Jordana naseli milion Židova“, dodajući da unatoč tome, nije bilo povećanja stanovništva, te da se u proteklih pedeset godina u dolinu Jordana naselilo svega pet hiljada Židova, umjesto milion kojima se vlast nadala.

Prošlog mjeseca je izraelska vlada odobrila izgradnju novih 3.700 stambenih jedinica, a do kraja godine planira izgraditi ukupno 12.000.

Međunarodna zajednica sva doseljenička naselja na okupiranim palestinskim područjima smatra ilegalnim.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više