Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Bliži se nuklearni rat? Seul i Japan traže nuklearno oružje

”Južna Koreja i Japan će nastojati steći svoj nuklearni arsenal, kako bi ublažili prijetnju Pyongyanga, čime će svijet približiti svjetskom ratu” – izjavio je za The New York Times bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država, Henry Kissinger.

“Ne može Sjeverna Koreja biti jedina korejska zemlja na svijetu koja posjeduje nuklearno oružje, a da ga Južna Koreja ne pokuša nabaviti, niti Japan može ostati miran. Dakle, mi govorimo o nuklearnoj proliferaciji” – naglasio Kissinger.

Henry Kissinger, koji je bio nuklearni strateg u Hladnom ratu, također je upozorio ”kako nema sumnje da se stvari rade usred okruženja straha i da je svijet na rubu rata”, piše Logicno.com

ČITAJ VIŠE: Nuklearni i raketni program Sjeverne Koreje zahtijeva “odlučan odgovor”

Japanski premijer Shinzo Abe, koji je obećao promjenu mirovne klauzule japanskog ustava do 2020. godine, ostvario je nedavno veliku pobjedu na izborima, a stručnjaci vjeruju kako bi podrška njegovoj “vojnoj asertivnosti” mogla biti povećana zbog posljednjeg nuklearnog testa i sve moćnije Sjeverne Koreje.

Osim toga, japanski ministar obrane je ranije ove godine pozvao Abea na pregovore o sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisanom nakon Drugog svjetskog rata, kako bi Tokio razvio svoj vlastiti arsenal nuklearnog oružja i riješio provokacije Pjongjanga.

U međuvremenu, kako javlja The New York Times, južnokorejsko parlamentarno izaslanstvo je pokušalo uvjeriti SAD da razmjesti nekoliko nuklearnih oružja na južnokorejskom teritoriju.

ČITAJ VIŠE: “Ono što ću vam sada reći strašnije je i od nuklearne bombe”

Mogućnost napada Sjedinjenih Američkih Država na Sjevernu Koreju je tema kojom se stručnjaci bave od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu Kuću, a njegov savjetnik za sigurnost, general Herbert McMaster, ranije je izjavio da, ako rata mora biti, neka ga bude ”tamo dolje”, misleći na Korejski poluotok. Najnoviji napisi o željama da Japan i Južna Koreja steknu svoje ili da rasporede američko nuklearno oružje na svom teritoriju je logičan slijed događaja koji ne upućuju na smirivanje situacije.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više