Fresh Press portal
BiH Politika

Bošnjaci danas nemaju vlast niti u jednoj općini u RS-u, a puna su nam usta Bosne, povratka…

Salkić

Rezultati posljednjih lokalnih izbora u entitetu RS, kada se govori o Bošnjacima, samo su posljedica neprovođenja Aneksa 7 i nepostojanja jasne državotvorne strategije u procesu povratka.

– U situaciji kada su se Bošnjaci vratili na svoja ognjišta, a nisu osigurana stvarna i suštinska prava da se zaposle, da imaju egzistenciju, da imaju obrazovanje kakvo žele za svoju djecu, da su poštovani i ravnopravni nije se ni moglo više očekivati. Svi projekti koji se provode na poboljšanju uvjeta života povratnika dodjele motokultivatorom, plastenikom, asfaltiranjem puteva, izgradnja uličnih rasvjeta ili nekim drugim sadržajem dobro su došli, ali mladi ljudi žele posao. Žele da su ravnopravni sa svojim vršnjacima srpske nacionalnosti u pristupu zapošljavanju u javne institucije – ističe Salkić.

Mladi ljudi, poručuje on, žele sigurnost, stabilnost, posao, žele svoja prava, žele egzistenciju iz koje će proizaći brakovi i novi naraštaji. U procesu povratka, napominje, za one koji su se vratili najveći dio ovih prava nije osiguran.

– Iz izbornog ciklusa u izborni ciklus Bošnjaka u predstavničkim tjelima na različitim nivoima u ovom entitetu sve je manje. Ja nisam primijetio da se neko zbog toga posebno nasikirao i da je neko zbog toga snosio neku sankciju zbog loše procjena, loših rezultata ili čega već. Ovo se pitanje uvijek iznova relativiziralo i guralo pod tepih u moru drugih problema koji postoje u našoj državi. Naša pitanja i naši problemi, meni nije poznato da su na vrhu pregovaračke agende recimo sa SNSD-om ili članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Kad sve ovo imate u vidu konstantan, kontinuiran pad našeg glasačkog tjela je logična posljedica – zaključuje Salkić.

Napominje kako neke naše lokalne zajednice prvi put nakon povratka ostaju bez bošnjačkih odbornika bilo koje političke partije, neke će zadržati broj odbornika kao u prethodnom mandatu, a neke će i povećati broj odbornika.

– Trenutni rezultati nisu potpuni. Kad se prebroje glasovi onih koji su glasali poštom i u odsustvu, u nekim lokalnim zajednicama rezultati će se značajno popraviti. Koliko god da se poprave, svi trebamo biti više nego li zabrinuti po našu političku, ali i svaku drugu budućnost u ovom dijelu naše domovine. Rezultati u lokalnim zajednicama u mnogome ovisi o tome ko vodi Bošnjake u tim lokalnim zajednicama, koliko su uporni, koliko su posvećeni narodu i jedinstvu i koliko su te sredine podložne utjecajima političkih podjela iz Sarajeva – kaže Salkić.

Ono sto je zabrinjavajuće, ističe on, je da recimo rubne općine koje se nalaze u ovom entitetu, a fizički su naslonjene na Federaciju ne ostvaruju bolje rezultate jer su oni u mnogo boljoj poziciji nego li Srebrenica ili Trebinje.

– Te općine bi trebale biti primjer stvarne i potpune reintegracije u političkom i svakom drugom smislu. Mi danas imamo sitaciju da se Dodik hvali da ima vlast u tri općine u Federaciji, a on zagovara podjelu ove zemlje i generalno srpska politika bila je protiv povratka. Bošnjaci danas nemaju vlast niti u jednoj općini u ovom entitetu, a puna su nam usta Bosne, povratka, podrške povratku. Zašto mi nemamo vlast u Novom Goraždu, Vukosavlju… U čemu je problem? – pita Salkić, a onda nudi i odgovor:

– Problem je što kad govorite o problemima Bošnjaka u ovom dijelu naše zemlje i kad predlažete rješavanje statusnih pitanja Bošnjaka, vi neke ljude opterećujete, pokvarite im dan i nakon toga ne žele više ni da vas vide, niti da vas slušaju, a najrađe bi da nestanete iz političkog života.

Potreban je potpun zaokret i stavljanje u fokus pažnje ostvarivanje sistemski i statusnih prava Bošnjaka u ovom dijelu naše zemlje. Potrebne su tužbe i apelacije za neprovođenje člana 97. Ustava entiteta RS, potrebne su aplecije o usklađenosti Ustava entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Kada bi se ova dva pitanja pokrenula i ostvario se pozitivan rezultat, bio bi to dobar temelj za rješenje mnogih problema Bošnjaka u ovom dijelu naše zemlje.

Autor: Faktor.ba

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više