Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

BRATIĆ KONTRA DODIKA: “Opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici su činjenice”

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda Senad Bratić ocijenio je da za povratnike nije dobra najava ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića da će na teritoriji tog bh. entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput opsade Sarajeva ili izučavanje genocida u Srebrenici.

“To je posebno loša poruka za povratnike Bošnjake u entitet RS i njihovu djecu”, istakao je Bratić navodeći da je Maleševićeva najava u sferi politikantstva, kao što je i slučaj s korištenjem bosanskog jezika u ovom bh. entitetu.

“Opsada Sarajeva i genocid u Srebrenici se zasnivaju na činjenicama i historijskim faktima, koji su potvrđeni i presudama nadležnih sudskih instanci”, ukazao je Bratić.

Podsjetio je da su zabrane upotrebe bosanskog jezika u RS-u dovele do velikih problema na terenu, jer su bošnjačka djeca morala da napuste sistem obrazovanja u RS-u.

Sva djeca imaju pravo izučavanje nacionalne grupe predmeta

“Mislim da i ova najnovija najava iz Ministarstva prosvjete ide u tom pravcu. To nikome ne treba. Mi govorimo o potrebi da se u FBiH uvede izučavanje srpskog jezika, gdje to nije dosad urađeno, ali smatram da sva djeca, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta i svoj maternji jezik onako kako ga oni zovu”, naglasio je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Izjave poput ove Maleševićeve, kako je dodao, skreću pažnju s krucijalnih problema ne samo u obrazovanju u RS-u već i u drugim segmentima života.

“Mislim da bi bilo najbolje da se o ovom pitanju izjasni entitetska premijerka Željka Cvijanović i povuče takve navode”, rekao je Senad Bratić.

Ranije je Malešević kazao da će biti zabranjeni udžbenici iz FBiH sa spomenutom tematikom u 22 škole u RS-u, gdje je bošnjačkoj djeci dozvoljeno da rade po nacionalnom programu za Bošnjake iz kantona u FBiH.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više