Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Britanski ambasadori Field i Maddocks: U Srebrenici se desio genocid

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jasno u svom dugogodišnjem stavu da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid.

Saopštili su ovo danas ambasadori Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matt Field i u Crnoj Gori Karen Maddocks.

“To su činjenice utvrđene pred dva međunarodna suda na osnovu brojnih dokaza. Naprijed možemo ići samo uz priznavanje i poštovanje prošlosti”, poručili su Field i Maddocks u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici.

Naveo je da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

– Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju – kazao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Dodao je da je spreman da se pokloni svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice “jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim”, pišu Vijesti.ba.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više