Fresh Press portal
BiH Politika

Čavić: “BiH će se prije raspasti nego postati unitaristička država”

Čavić

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić smatra da suština problema u BiH nije na relaciji Republika Srpska – BiH, nego u odnosima između Hrvata i Bošnjaka, personifikovana kroz HDZ i SDA javlja Srna.

Čavić je istakao da kod Bošnjaka jednostavno postoji takav pristup da je demokratija ko ima više ruku, bez obzira na to što u ovoj zemlji nisu dovoljne samo ruke, nego i entitet.

On je naglasio da je Predsjedništvo BiH kakvo jeste, direktna posljedica pregovora u Dejtonu, a prije toga u Ženevi i Njujorku, odnosno posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma i Pariskog mirovnog sporazuma u kojima je učestvovala Hrvatska, koja je tada insistirala da u tročlanom predsjedništvu bude predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

Apsurdno je da oni koji su kreirali ovu državu u ovakvom formatu, danas doživljavaju da onaj ko treba da bude personifikacija čitavog hrvatskog konstitutivnog naroda u svojim političkim odlukama uopšte ne ide u Zagreb“, rekao je Čavić.

Prema njegovim riječima, to je poprilično frustrirajuće za sve Hrvate u BiH, jer je ponašanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kao ponašanje drugog Bošnjaka u Predstavništvu BiH.

Ne čudim se Komšiću, jer on nikad ništa nije ni krio, ni da dolazi na bošnjačkim glasovima na mjesto člana Predsjedništva, niti da mu to ne smeta jer njegova percepcija BiH je unitaristička“, naveo je Čavić.

Čavić je rekao da je politika Željka Komšića probosanska, te da bi za njega bilo dobro da je iskoristio ovaj mandat da razbije one predrasude koje su postojale u prošlom mandatu i da se na pravi način postavi kao predstavnik hrvatskog naroda.

To znači da gradi dobre odnose sa Zagrebom, da štiti interese hrvatskog naroda na način koji nije unitaristički bosanski, nego onakav kakav očekuju od njega ljudi hrvatske nacionalnosti u ovoj zemlji”, smatra Čavić.

On je naglasio da ne postoji način da BiH postane unitaristička, te da će se prije raspasti, nego što će doći do toga.

Povezani članci

Čavić zaprijetio Vukanoviću: “Daću vam ja po toj tintari kad budete tražili”

E.H

“Jedini sam političar koji je izrazio žaljenje zbog žrtava u Srebrenici”

E.H

Mladen Ivanić: Dodik gura Republiku Srpsku u izolaciju

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više