Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Christian Schwarz-Schilling jasan: Paradoks je da Dodik kao predsjednik države i tu istu negira, da može uništio bi je

Bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schwarz-Schilling u razgovoru za Hayat kazao je da cjelokupna situacija u Bosni H Hercegovini zaista nije dobra.

Ističe da s pažnjom vrati dešavanja sa pandemijom i kako nam kaže vrlo je zabrinut.

“Brojevi zaraženih i umrlih u cijeloj BiH, naročito u Kantonu Sarajevo su zastrašujući. Očito je da Sarajevo ulazi u drugu godinu korone potpuno nespremno. Sebičnost političara dovodi do najgoreg mogućeg rezultata u cijeloj zemlji – upozorava na početku Schwarz-Schilling.

Naglašava da je razočaran borbom političara u BiH sa pandemijom, a posebno se osvrnuo i na dešavanja u NSRS, te potezima HDZ-a BiH.

“Generalno sam prilično razočaran učinkom bh. političara u ovoj borbi s koronom. To uključuje, naravno i takva dešavanja kao što je zasjedanje NSRS i njihove zaključke. Isto tako i stranački pritisak HDZ-a, da u ovako teškim pandemijskim vremenima provedu promjene izbornog zakona na jedan prilično nedemokratski način u ovom trenutku smatram da je sve drugo, samo ne iskren – poručuje naš sagovornik.

 

Na poteze vlasti u Srbiji da dozvoli vakcinisanje stranaca u toj zemlji, bivši visoki predstavnik smatra da je tim činom Aleksandar Vučić sebe učinio vođom u cijeloj regiji.

“Što god mi mislili o Vučiću, ovom akcijom otvaranja granice za sve i vakcinisanja ljudi bez obzira na državljanstvo, on je sebe učinio vođom u cijeloj regiji. I ne samo u regiji. To se mora reći. Bez obzira zašto je to učinio, rezultati spašavanja ljudskih života su na prvom mjestu. Ja se ovdje u stvari mogu samo zahvaliti srpskom narodu, koji je te vakcine platio – izričit je.

Osvrnuo se i na “prijetnje” Ruske Federacije, odnosno pismo Ambasade Rusije u BiH o NATO putu naše zemlje.

Ističe da to nije nikakva novina.

“Ovo nije ništa novo. Činjenica je da Rusija već godinama čini cijelu regiju nestabilnom. Isto je činila i s Ukrajinom. To što je Rusija sada javno rekla šta misli je novost, ali ne mijenja ništa u suštini: Rusija je vrlo snažno zastupljena u regiji, zastupa vlastite interese i miješa se u unutrašnja pitanja drugih zemalja, što ne mogu nazvati dobrim. Šta god da BiH radi, je njena stvar i to ponavljam stalno, samo BiH može i treba o sebi i svome putu odlučivati – jasno govori Schwarz-Schilling.

I na kraju se dotakao i neizbježne “pojave” na političkom nebu u BiH, odnosno Miloradu Dodiku i njegovim potezima narušavanja suvereniteta i integriteta BiH.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više