Fresh Press portal
BiH Politika

Čović: “Federalizam jedino moguće uređenje za BiH”

HDZ ljuta na FTV: "Prestanite Herceg Bosnu nazivati "takozvanom""

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da je model građanske države koji predlaže bošnjačka strana apsolutno neprimjenjiv, jer je BiH etnički podijeljena zemlja kojom se jedino može upravljati kroz federalizam.

Igra na kartu brojnosti i “građanstva” da bi se osigurala dominacija jednog naroda je neprihvatljiva i rizična za BiH” – rekao je Čović za “Večernji list”.

Ističući da tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna, Čović je rekao da bez konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata nema ni BiH.

Dogodi li se da hrvatski narod nestane s političke scene, bojim se da će tada biti otvoren put za podjelu BiH između druga dva naroda” – rekao je Čović.

On smatra da sporazum o formiranju vlasti koji su osim njega potpisali i lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDA Bakir Izetbegović nije propao i da je potrebno raditi i stvarati ambijent da bude proveden u cijelosti, jer je sačinjen od sedam do osam ključnih elemenata za funkcioniranje BiH.

Nakon dogovora, bošnjačka, odnosno, sarajevska politika iskoračila je i stvorila krizu, uvjerena da će tako zaraditi poene. Očekivali su snažne reakcije, koje su izostale. Zato im ne preostaje ništa druga nego da formiraju vlast” – rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, uvjetovanje formiranja vlasti Godišnjim nacionalnim planom (ANP) samo je alat za blokade, jer je riječ o tehničkom pitanju koje se nameće kao političko.

Čović je naglasio da je izbor dva člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima poraz za cijelu BiH, a ne samo Hrvata, koji tamo nemaju svoj glas, i zato je potrebno BiH ustrojiti na način da se sva tri konstitutivna naroda artikuliraju u jedan glas.

On kaže da HDZ BiH vodi krajnje uravnoteženu politiku između političkog Sarajeva i Banje Luke te da će tako biti nastavljeno i u budućnosti.

Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša je filozofija promišljanja uređena pravna zemlja. Samo u takvoj BiH najmalobrojnijem narodu će biti dobro” – navodi Čović.

On je istakao da je BiH već postala “hot spot” za migrante, jer ne postoji infrastruktura i administracija koja se može nositi s tim problemom.

Povezani članci

Čović: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

E.H

Dragan Čović: “Mene je iskreno sramota što nismo u stanju podijeliti sredstva MMF-a”

E.H

Čović oštro Izetbegoviću: “Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više