Fresh Press portal
BiH Politika

Čović se žalio strancima na SDA: “Od vas očekujemo reakciju”

hdz-porucio-bosnjacima-herceg-bosna-nije-osudjena-uzp-ne-priznajemo-covic-bakir_5dd2bc60c95a2 (1)

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima koji su sudjelovali u stvaranju prije gotovo četiri mjeseca potpisanog političkog sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH te političkog sporazuma o Gradu Mostaru, kojima su predviđene sveobuhvatne izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović upozorava da, osim formalne inicijacije pregovora, još uvijek nema pomaka na planu provedbe odluke Ustavnog suda BiH o predstavljanju konstitutivnih naroda. Osim toga, izbori za Grad Mostar izdvojeni su izvan redovnog ciklusa, što ponovno šalje pogrešnu sliku i otvara dodatni prostor za manipulacije izborima u tom gradu, koji je važno središte za sve stanovnike regije, a, osim toga, u njemu stoluju sve institucije hrvatskog naroda i on za Hrvate ima poseban kulturni i društveni značaj.

U pismu upućenom američkom i britanskom ambasadoru, šefu Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadorici Misije OESS-a u BiH i visokom predstavniku, Čović podsjeća da su 17. juna 2020. godine čelnici SDA i HDZ BiH potpisali dva sporazuma, sporazum koji se odnosi na provođene lokalnih izbora u Mostaru te sporazum o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sporazumom o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH strane potpisnice su se obvezale na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava koje nameću otklanjanje nejednakosti i diskriminacije, regulaciju pitanja političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim nivoima te ugradnju preporuka Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OESS-a i Venecijanske komisije u izborno zakonodavstvo. Sve navedene stavke, sukladno Sporazumu, treba završiti do kraja ove godine. Ipak, uprkos jasno preuzetim obavezama, naše iskustvo, svakodnevno potvrđeno u praksi, je da Stranka demokratske akcije (SDA) i njezino rukovodstvo ne žele realizirati dogovoreno, već pribjegavaju različitim taktikama kupovine vremena, svjesno izbjegavajući i ignorirajući preuzete obaveze“, poručio je Čović, prenosi “Patria“.

Čović u svom pismu zagovara konsocijacijsku demokratiju koja, kako je naveo, ne perpetuira sukobe i podjele, već ih adresira i rješava, te onemogućava hegemoniju, represiju i majorizaciju jednog naroda nad drugima. Međutim, kako navodi predsjednik HDZ-a BiH, vrijeme teče, a SDA izbjegava provesti postignuti dogovor.

Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH nije proveden niti u jednoj tački, a s obzirom na okolnosti, male su šanse da će se to uopće i dogoditi. Nedostatku spremnosti svjedoče izjave i medijski procesi kojima se otvoreno govori protiv vrijednosti Sporazuma, a Hrvate se naziva nacionalnom manjinom, prijeti im se novim ‘komšićima’ i nametanjem političkih predstavnika na svim razinama, što je također suprotno Ustavu, Dejtonskom mirovnom sporazumu i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju“, navodi dalje Čović.

Po njegovim riječima, u protekla četiri mjeseca nije napravljen niti jedan korak naprijed ka realizaciji međustranačkog sporazuma, a na djelu je “otvorena kampanja protiv ustavne pozicije Hrvata, njihovih Ustavom zajamčenih ljudskih, građanskih i političkih prava”.

Mi Hrvati, kao konstitutivan i ustavotvoran narod u Bosni i Hercegovini, ne možemo i nećemo tolerirati takav ponižavajući odnos, kršenje Ustava niti ćemo pristati na neustavna rješenja koja nam se nameću. Od vas očekujemo reakciju u smislu potpore zaštiti ustavnog poretka, Dejtonskog mirovnog sporazuma, političke stabilnosti Bosne i Hercegovine i pronalaska kompromisnog rješenja za provedbu preuzetih obaveza u smislu izmjena Izbornog zakona BiH od juna 2020. godine“, navodi Čović na kraju svog pisma upućenog predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više