Fresh Press portal
BiH Politika

Čović: “Zadovoljan sam rezultatima. Analizirat ćemo još koji dan i onda idemo osvojiti Mostar”

novo-vijece-ministara-ozbiljno-ce-se-pozabaviti-migrantskom-krizom-covic-hdz_5e075686f31bc

Lider Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović komentarisao je rezultate lokalnih izbora u našoj državi te istakao da HDZ može biti veoma zadovoljan izbornim rezultatima.

Čović je dalje kazao da je uvjeren da će imati 20 načelnika i gradonačelnika te više od 300 vijećnika te da to predstavlja rezultat koji zaslužuje posebnu pažnju u odnosu na izbore prije četiri godine.

Mislim da smo u svim sredinama gdje smo se kandidirali pokazali dobar rezultat, što znači da su načelnici, gradonačelnici i vijećnici u ove četiri godine radili dobar posao. Iako nije bilo klasične izborne kampanje, poslali su snažnu poruku i to je ono što ćemo i ubuduće raditi. To znači da izbori traju sve četiri godine mandata i već danas treba početi raditi za novi ciklus pa ćemo s optimizmom moći očekivati rezultate i tih narednih izbora”, rekao je lider HDZ-a BiH.

Kako je dodao, HDZ BiH je na svim prostorima BiH uravnotežio svoj izborni rezultat od Posavine, Srednje Bosne, Republike Srpske pa sve do Hercegovine.

U nekim sredinama imate blagi uspon ili pad, što je prirodno i normalno, ali u osnovi moramo naznačiti svoje zadovoljstvo onim što smo radili protekle četiri godine, načinom kako to iskomuniciramo do vas i to ne samo s našim glasačima, već cijelom javnosti. Još jednom čestitka svima onima koji su izabrani. Sutra bismo trebali znati tačne rasporede i izbore vijećnika, ali manje-više rezultat se već osjeća. Hvala svima koji su prepoznali zalaganje HDZ-a BiH i hrvatskog naroda u BiH”, naglasio je Čović.

Čović je na pitanje novinara prokomentarisao i trenutno stanje lokalnih izbora kada je riječ o “padu” većih stranaka i samom revoltu koji je nastupio u BiH nasuprot vodstvu opozicije. Upitan je plaši li se šta će biti u Mostaru na izborima koji se održavaju nakon 12 godina?

U pojedinim sredinama već nekoliko ciklusa su isti ljudi i naravno da dođe do zasićenja, ali ima i toga da opozicija jednostavno u nekom trenutku na određenom lokalitetu preuzme vodstvo. Na bilo koji način ne možemo porediti Sarajevo, Banju Luku ili Mostar. Kada gledate Banju Luku i nacionalnost, glasačko tijelo su predstavnici srpskog naroda u cjelini i koja politička opcija tu pobjeđuje s pozicije neke analitike i ne mora biti presudno za politiku koja će se voditi. U Sarajevu na isti način, tu je oko 99 posto Bošnjaka, ali je riječ i o multikulturalnoj zajednici. Mora se voditi računa o Mostaru, ali mislim da se HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor mogu s ponosom baviti narednih 35 dana aktivnostima u pripremi izbora za grad Mostar i očekivati kvalitetan rezultat”, naveo je Čović.

Kako je na kraju kazao, još će se dva dana praviti analize rezultata lokalnih izbora u BiH, a onda se HDZ BiH posvećuje lokalnim izborima u Mostaru koji su 20. decembra.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više