Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Crnadak: Iza priča o ‘mirnom razlazu i genocidašima’ krije se kontinuirana pljačka

Ova priča oko Srba i Republike Srpske kao nekakvih genocidaša, mahanje ratnim zastavama i pričama o ratu, a s druge strane, sad više nije referendum, nego su sad priče o mirnom razlazu i razdruživanju… Pogledajte sa strane ko od toga ima koristi. Narod sigurno nema. Politički, korist od toga imaju prije svega SDA i SNSD, dakle stranke koje su na vlasti i vrlo je jednostavno izvući zaključak da je ovo dio njihovog dogovora, rekao je Crnadak u emisiji BHT1 uživo

Potpredsjednik PDP-a i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je u razgovoru za BHRT da agresivna retorika, koja trenutno dominira političkom scenom u BiH, predstavlja realizaciju “tihog dogovora” između dvije najjače stranke u zemlji – SNSD-a I SDA.

“Ova priča oko Srba i Republike Srpske kao nekakvih genocidaša, mahanje ratnim zastavama i pričama o ratu, a s druge strane, sad više nije referendum, nego su sad priče o mirnom razlazu i razdruživanju… Pogledajte sa strane ko od toga ima koristi. Narod sigurno nema. Politički, korist od toga imaju prije svega SDA i SNSD, dakle stranke koje su na vlasti i vrlo je jednostavno izvući zaključak da je ovo dio njihovog dogovora”, rekao je Crnadak u emisiji BHT1 uživo.

Na pitanje zašto se posljednjih dana tako često pominje termin “mirni razlaz”, Crnadak kaže da je to nastavak retorike SNSD-a, koja se naslanja na priče o referendumu u Republici Srpskoj.

“To je ista serija iz produkcije SNSD-a, nakon epizode ‘Referendum’, sada dolazi epizoda broj 2, a to je ‘Mirno razdruživanje’. Ideja je da SNSD na ovoj priči pokupi glasove za izbore i da dodatno sludi narod u Republici Srpskoj. Od 2006. pričaju o referendumu kojeg uporno nema. SNSD dolazi sa papirom za koji nema nikakvu vrstu dogovora ni sa HDZ-om ni sa SDA tako da priča o razdruživanju apsolutno nema smisla”, kategoričan je Crnadak.

Kako je rekao, SNSD-u ta priča više ne prolazi u Republici Srpskoj.

“Ovo su njihovi zadnji trzaji i posljednji mjeseci njihovog boravka na vlasti u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini”, poručio je potpredsjednik PDP-a.

Crnadak smatra da zapaljiva retorika bh. političara odvlači pažnju javnosti, dok su na djelu nova zaduženja, pljačke i korupcija.

“Upravo iza te dimne zavjese od genocidaša, od novog rata, mirnog razlaza, referenduma, zaštite nacionalnih interesa, krije se jedna kontinuirana pljačka. Neviđen nivo korupcije koji u Bosni i Hercegovini prevazilazi sve druge zemlje u okruženju. Naravno jedna od priča je ovo novo zaduženje Republike Srpske, a niko ne priča o tome da će neko na leđima građana RS-a, pa i BiH, u narednih pet godina da zaradi nekih 170 miliona maraka. Vrlo vješto ovi vlastodršci to guraju i masovno se i brutalno bogate, a sve to kriju upravo sa ovim velikim političkim pričama”, mišljenja je Crnadak.

Komentarišući ideju o objedinjavanju opozicije na državnom nivou, Crnadak smatra da postoje prepreke u realizaciji takve političke platforme,prenosiBHRT

“Prije svega, naš sistem je takav da se izbori odvijaju na dva politička terena, jedan je Federacija BiH a drugi je Republika Srpska. Prema tome, ta vrsta ukrupnjavanja nema neki stvarni značaj. Nekakvi razgovori sa strankama koje su opozicija u Federaciji ne mogu da škode, oni trebaju da postoje, ali ja ću sada biti vrlo direktan i otvoren. Teško da tu može da se dobije neka dodatna vrijednost u političkom smislu za nas koji ovdje izlazimo na teren da se suprostavimo Dodiku i njegovoj koaliciji. Objektivno, treba reći da postoji tu dosta razlika i ne bi trebalo da nas te razlike sada uspore na našim terenima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, rekao je, između ostalog, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak, u emisiji BHT1 uživo.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više