Fresh Press portal
BiH Politika

Da li Vlada Tuzlanskog kantona samo deklarativno želi da pomogne privrednicima koji trpe ogromne štete u vremene pandemije Covid 19 virusa ?

Kadić

Na javnom pozivu za subvencioniranje neto plaća do visine minimalne neto plaće za april i maj 2020. godine mnoge firme i kompanije su odbijene iz nekih po meni većinom nebitnih razloga kao što je neovjerena izjava i slično.

Kako zbog novonastale situacije sa Covid 19 virusom privreda još nije u punom kapacitetu aktivna a brojna radna mjesta su i dalje ugrožena ovakav odnos Vlade i Ministarstva smatram krajnje neprimjerenim, jer da je postojala želja da se uistinu pomogne privrednicima resorni ministar je mogao problem neovjerenih izjava i sličnih birokratskih sitnica riješiti i provjeriti preko svojih službenika jednim telefonskim pozivom međutim izgleda da naša Vlada želi samo deklarativno pomoći a u praksi to funkcionira mnogo drugačije i mnoga radna mjesta zavise od ovjerenosti neke izjave.

Imajući u vidu činjenicu da je privreda upravo ta koja zarađuje novac i na taj način puni i državnu kasu iz koje se isplaćuju plaće poslanika, ministara i vijećnika činjenica da je ostavljeno vrijeme od pet(5) dana za žalbu po gore pomenutim osnovama u koje ulazi i vrijeme vjerskog praznika Bajrama kao i dani vikenda zvuči još žalosnija.

Slikovitije objašnjenja od ovoga, http://www.vladatk.kim.ba/Ministarstva/MP/2020/C19/28-07-2020-o-PREGLED_PODNOSIOCA_ODBIJENIH_PRIJAVA_rotated.pdf , građanima nije potrebno, a njime se dokazuje nesposobnost i nedostatak bilo kakvog senzibiliteta za privredu i građane Vlade Tuzlanskog kantona.

Ovom prilikom u ime Gradskog odbora Nezavisne bosanskohercegovačke liste Tuzla i svoje lično ime još jednom apelujem na Vladu TK da se rok za žalbu sa sadašnjih 5 (pet) dana produži na 15 ( petnaest) dana i da se konačno sa privrednicima i građana zajedničkim snagama krene u izgradnju održivog ekonomskog modela koji će omogućiti svima koji rade na pošten i legalan način da posluju bez barijera suprotstavljajući se snažno privilegovanim firmama ili monopolistima koji guše tržišnu privredu.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više