Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

DANAS POČINJE BREXIT! May će objaviti aktiviranje člana 50 o izlasku iz EU

Velika Britanija će danas i zvanično početi proceduru izlaska iz Evropske unije, čime će biti okončano 44. godišnje članstvo te zemlje u uniji evropskih država

Izlazak iz EU ili popularno nazvani Brexit građani ove zemlje izglasali su na referendumu održanom u junu prošle godine.

Premijerka Theresa May bi danas popodne u obraćanju donjem domu britanskog parlamenta trebala objaviti aktiviranje člana 50 Ugovora o formiranju EU, koji reguliše izlazak zemlje iz članstva te organizacije, čime će pokrenuti dvogodišnju proceduru britanskog napuštanja Unije.

Istovremeno, birtanski izaslanik u EU Tim Barrow će predati pismo koje je May uputila predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku.

Iz kancelarije britanske premijerke saopćeno je zastupnicima u parlamentu da Britanija kreće na “značajno putovanje” i da treba ostati ujedinjena kako bi ostala “globalna Britanija”.

Velika Britanija i EU imaju rok od dvije godine za razdruživanje.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više