Fresh Press portal
BiH Politika

Denisu prekipilo, poziva političare u BiH: “Proglasite Aleksandra Vulina ‘personom non grata'”

Promocija “knjige“ Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavlja najtežu moguću uvredu porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, Gradu Tuzli, Bosni i Hercegovini, Evropi i Ujedinjenim nacijama, navodi se u saopćenju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika SDP BiH Denisa Bećirovića.

Ovakav sramni gest najviših zvaničnika Srbije definitivno pokazuje da Srbija i njeni najviši organi vlasti nastavljaju sistematski negirati počinjene zločine i braniti presuđene ratne zločince.

Zbog toga pozivam nadležne državne organe Bosne i Hercegovine da srbijanskog ministra Aleksandra Vulina proglase personom non grata na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da hitno preduzmu druge mjere kojima će se adekvatno reagirati na ovu tešku provokaciju najviših zvaničnika Srbije.

Krajnje je vrijeme da Srbija prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine i žrtava genocida i ratnih zločina. Sljedbenici politike Slobodana Miloševića nisu, još uvijek, utvrdili odgovornost brojnih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu. Nisu izvukli ni pouku iz strašne činjenice da je Srbija presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označena kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Krajnje je vrijeme da zvaničnici Srbije puste na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestanu s već viđenom zločinačkom velikosrpskom politikom.

Destruktivna politika srbijanskih ministara odvija se uz punu saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona se zasniva na nekoliko elemenata: nesuočavanje sa zločinačkom prošlošću režima Slobodana Miloševića, etabliranjem i zadržavanjem ratne ideološke strukture koja je neprijateljska prema Zapadu, NATO-u i državi Bosni i Hercegovini, unutrašnjim autokratskim vladanjem koje se najilustrativnije očituje kroz kontrolu medija, te kroz neprincipijelnu političku podršku Srbima izvan Srbije stvarajući stalne krize u državama regiona. Ovakva destruktivna Vučićeva politika može prouzrokovati samo kontinuiranu nestabilnost i nove sukobe u regionu i Evropi”, navodi se u saopćenju Bećirovića.

Povezani članci

Bećirović pisao Čoviću: “Koji su razlozi da od februara 2020. godine ne sazivate sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH?”

E.H

Dragan Bursać odbrusio Aleksandru Vulinu: “Vojska Srbije više nikada neće uznemiriti niti pedalj države BiH”

E.H

“Neka Vulin pita BIA-u šta se desilo u Srebrenici 2015. godine”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više