Fresh Press portal
BiH Politika

DF: “Krivično goniti Čavaru zbog blokade Ustavnog suda FBiH”

komsic-strategija-udar-na-regionalni-mir-vucic-mora-da-je-suspendira-zeljko-komsic3_5e0370891bdc9

Najnoviji Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija, veoma jasno govori o potrebi provođenja reforme pravosuđa, i to na način da se kao ulazni podatak, koriste rezultati rada ili uspjesi svih onih koji pretendiraju na pozicije u pravosudnom sistemu, saopšteno je danas iz Demokratske fronte.

Iz DF-a dodaju da, međutim, Izvještaj Evropske komisije posebno skreće pažnju na nepopunjenost Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, i jasno označava glavnog i odgovornog krivca za takvo stanje.

Naime, direktnu odgovornost i krivicu za nepopunjavanje Ustavnog suda FBiH, koji inače broji devet (9) sudaca, od kojih je u trenutnom mandatu njih samo pet (5), prema Izvještaju Evropske komisije snosi aktuelni predsjednik FBiH, Marinko Čavara (HDZ BiH)“, navode iz DF i dodaju:

Izvještaj Evropske komisije je jasno utvrdio odgovornost Čavare, koji kao predsjednik FBiH nije dostavio listu uspješnih kandidata za imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a na koju svoju saglasnost trebaju dati dvoje potpredsjednika Federacije.

DF navod da Čavara, kao što je poznato, mimo zakona, i po nalogu Dragana Čovića već godinama to odbija da uradi.

S obzirom da agonija oko imenovanja sudija u Ustavni sud FBiH traje već godinama, a sve zbog stranačkih i potpuno izvan evropskih interesa HDZ-a BiH, temeljem Izvještaja Evropske komisije postavlja se pitanje, do kada će ovakvo ponašanje tolerisati i sam šef Delegacije EU u BiH? DF smatra da Čavara zbog svega navedenog u Izvještaju Evropske komisije mora krivično odgovarati“, zaključuku iz Demokratske fronte.

Podsjetimo, Vijesti.ba su ranije objavile dio Izvještaja EK u kojem se problematizira ovo pitanje.

Ustavni sud entiteta Federacija BiH radi samo sa pet od devet sudija; ovo ozbiljno smanjuje kapacitet za donošenje odluka, budući da je kvorum zahtijeva pet sudija. Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne može da funkcioniše sa samo troje sudija od sedam potrebnih. Predsjednik entiteta i Parlament moraju ubrzano popuniti upražnjena mjesta“, stoji u Izvještaju EK.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više