Fresh Press portal
BiH Politika

DF pozvao RS da odustanu od rezervnog sastava policije

Potpuno je jasno da u posljednjih nekoliko dana najave formiranja rezervnog sastava policije koje dolaze iz Republike Srpske izazivaju uznemirenost među građanima i usložnjavaju sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Uvažavajući činjenicu da su se pojedini predstavnici međunarodne zajednice već oglašavali o pomenutom pitanju uglavnom na način da su prikupljali dodatne informacije od organa Republike Srpske, te da su pojedini izrazili blagu zabrinutost još jednom, prvenstveno od Ureda Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tražimo da ocjene navedene aktivnosti sa aspekta poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Demokratske fronte.

Iz DF-a su istakli i to da pozivaju OHR da daju ocjenu, zajedno sa Europskom komisijom, o usklađenosti navedenih aktivnosti sa europskom pravnom stečevinom i praksom, te da u tom smislu, kako je navedno, zaustave provođenje pomenute aktivnosti.

Posebno pozivamo institucije Republike Srpske da odustanu od ovakvih koraka i zaustave sve aktivnosti koje idu u smjeru formiranja rezervnog sastava MUP-a, te upravo na taj način pokažu da im je stalo do mišljenja svih građana Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine.”

Zastupnici Kluba DF-GS u Federalnom parlamentu izražavaju žaljenje što od strane Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije podržana incijativa zastupnika Nihada Čolpe o održavanju vanredne sjednice Zastupničkog doma što iz DF-a smatraju neprimjerenim ponajviše zbog aktuelnosti teme i zabrinutosti građana FBiH.

Bilo koja komisija, pa i ni ova, ne treba održavati sjednicu da bi sugerisala Parlamentu i Vladi, Federalnom i kantonalnim MUP-ovima ili Upravama policije da prime 1526 (16%) policajaca koji trenutno nedostaju za funkcionisanje svih policijskih agencija u FBiH. Taj broj nedostajućih policajaca se u skladu sa trenutnim zakonima i sistematizacijom radnih mjesta može primiti bez bilo kakve sigurnosne procjene, a nedostatak tih policijskih službenika dovoljno govori o brizi za sigurnost građana Federacije BiH, kao i o odgovornosti nadležnih u toj oblasti”, navodi se u saopćenju DF-a.

Vrijeme je za efikasno postupanje organa Federacije Bosne i Hercegovine koje su nadležne za ovo pitanje a ne za sugestije koje su anemične, dugoročne i neizvjesne. Klub zastupnika DF-GS i dalje će insistirati na održavanju vanredne sjednice po ovom pitanju kako bi se na najadekvatniji način prevazišla situacija u kojoj se nalazimo poštivajući Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini”, stoji na kraju saopćenja iz DF-a.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Komšić uzvraća Dodiku: “Imaš pravo da se ljutiš, ali na sebe… Nisam ti je podstrekivao šta ćeš da govoriš”

E.H

Dodik poručio Komšiću: “Personalno smo završili, politički nemamo šta da radimo”

E.H

Doktori u bh. entitetu RS postavili ultimatum: Povećajte nam plate ili više nećemo raditi

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više