Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik će ipak u zgradi Predsjedništva BiH položiti zakletvu

Do 23. novembra bit će konstituisan novi saziv Predsjedništva BiH, a prvi predsjedavajući će biti Milorad Dodik iz reda srpskog naroda, zbog načela rotacije kako propisuje član 5. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, a ne zbog najvećeg broja glasova kako su objavili brojni mediji.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije” – navodi se.

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović, prije njega je bio Dragan Čović, a prije Čovića Predsjedništvom je predsjedavao Mladen Ivanić. Rotacija članova Predsjedništva BiH vrši se svakih osam mjeseci.

Konstitutivnu sjednicu zakazuje predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva u roku ne dužem od 15 dana, računajući od dana potvrde službenih rezultata od Centralne izborne komisije BiH za nivo Predsjedništva BiH. Potvrđivanje rezultata očekuje se do 8. novembra.

Poslovnikom je određeno da se konstitutivna sjednica zakazuje u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost. Mandate im uručuje predsjednik Centralne izborne komisije.

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH zajednički prihvataju dužnost izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva:

Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.”

Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave koju polaže.

Treba podsjetiti da je Dodik kazao da će “zakletvu položiti u Narodnoj skupštini RS“.

Kad to uradim smatram da sam se zakleo onima koji su mene izabrali” – kazao je Dodik zaboravljajući da se zakletvom obavezuje da će brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana, prenosi “NAP“.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Dodik o ‘arogantnoj i ciničnoj’ presudi: “Nakon ovog pomirenje je gotovo nemoguće”

E.H

Kosor poslala brutalnu poruku: “Danas presuda Karadžiću, zločincu kojeg kao heroja slavi Dodik”

E.H

Dodik vrijeđa žrtve i podržava ratnog zločinca: “Nadam se u pobjedu pravde za Karadžića”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više