Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik, Čović i Izetbegović dijele pozicije…

Bakir

Predsjednici stranaka koji čine vlast na državnom nivou Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas će razgovarati o podjeli funkcija državnih institucija, a sastanak će se održati u Istočnom Sarajevu u 13 sati.

Milorad Dodik (SNSD) kazao je o popunjavanju funkcija nekoliko državnih institucija postoji dogovor, ali da odjednom postoje i problemi.

Postoji ranije primarna raspodjela drugog kruga funkcija, nakon Vijeća ministara, mislim da već postoji saglasnost i dogovor koji je ranije važio“, kazao je Dodik.

On je ponovio da je SNSD zainteresiran za dvije funkcije, SIPA-u i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK), a da postoji i pet ili šest funkcija koje popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koje treba staviti na Vijeće ministara.

Bakir Izetbegović je kazao kako treba raditi stvari kako su se do sada radile, odnosno kako je to Ustav i zakon predvidio.

Mi moramo odrediti te kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Hrvatima, šta Srbima. Ne možemo to izbjegavati. Trebalo je to poodavno uraditi, a ne razmišljati i ne kreirati blokade“, izjavio je Izetbegović, prenosi “Patria“.

Koplja bi se mogla lomiti oko Osmana Mehmedagića kojeg Izetbegović želi u još jednom mandatu na čelu OSA-e, ali SNSD ne vidi više Mehmedagića na ovoj poziciji.

Posebno nakon priče i skandala oko diplome direktora OSA-e. Upravo zbog toga Izetbegović ističe da svakome treba prepustiti da vrši imenovanja iz svoje kvote, te da se SDA tako ponašala, izuzev kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je to, kako je kazao, zajednički prijedlog.

Ovo ostalo treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor“, – dodao je Izetbegović.

Pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za sada se neće dirati jer SDA i HDZ ne mogu postići kompromis. Direktorska funkcija UIO bi trebala pripasti Bošnjacima, ali se za sada predstavnici Hrvata ne žele odreći te pozicije.

Povezani članci

Dodik udario po Palmeru: “Ako misli da će slomiti srpski narod, grdno se vara”

E.H

Dodik nezadovoljan radom Bisere Turković: “Ona ne provodi vanjsku politiku BiH, već SDA”

E.H

Dragan Čović se oporavio od koronavirusa

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više