Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik: Genocid Srbi nikada nisu počinili, džaba vam vaša priča o sudovima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik položio je vijenac na Spomenik poginulim borcima NOR-a u Banjoj Luci i tom prilikom rekao da “Srbi nisu nikada nikoga napali, da nisu išli sa svoje teritorije i da nikada nisu počinili genocid”.

– I džaba vam ta vaša priča o sudovima, džaba vam ta vaša priča o zabranama i džaba vam ta vaša priča o primoravanju nas da priznamo nešto što se nije desilo. Genocid Srbi nikada nisu uradili, ali je nad Srbima urađen genocid koji niko od velikih zvaničnika nije htio da prizna – kazao je Dodik.

Genocid potvrđen brojnim presudama

On je dodao da „arogantni i licemjerni kakvi jesu, uvijek su nastojali da Srbe stave na drugu, negativnu stranu, pogotovo u ratovima devedesetih, kada su nastojali da Srbima stave etiketu varvarskog naroda i epitet genocida“.

Podsjećamo da je genocid u Srebrenici potvrđen brojnim presudama međunarodnih, domaćih i sudova u regionu. Sudski i činjenično temeljno na relevantnim dokumentima, vještačenjima i svjedočenjima, verificiran je najteži zločin počinjen na evropskom tlu nakon Drugog Svjetskog rata.

Dodik je također rekao da je srpski narod u Drugom svjetskom ratu bio na strani progresivnih snaga koje su se suočile sa fašizmom, ističući da ne može da prođe revizija historije, pogotovo Drugog svjetskog rata.
Fašistički režimi

– Srbi su i digli ustanak protiv svih fašističkih režima ovdje, Nezavisne Države Hrvatske, njemačkog okupatora i svih onih koji su sadejstvovali s njima, s ciljem da biološki unište srpski narod i da na taj način riješe takozvano srpsko pitanje na Balkanu, u nastojanju da eliminišu bilo kakav uticaj pravoslavlja na ovom prostoru – rekao je Dodik u govoru na obilježavanju Dana pobjede.

Premijer RS Radovan Višković čestitao je stanovnicima RS Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, ističući da se 76 godina od pobjede nad ideologijom zla, narod RS sa neizmjernim ponosom sjeća predaka koji su živote ugradili u pobjedu nad fašizmom.

– Drugi svjetski rat predstavlja doba našeg najvećeg stradanja, te je svojevrsna odrednica našeg kolektivnog identiteta koji je spreman da oprosti, ali ne i da zaboravi vrijeme velikih strahota kad smo stradali samo zato što smo bili druge vjere i porijekla – istakao je Višković.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više