Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik izjavio pred Erdoganom: “Nisam za otcjepljenje RS”

Članovi Predsjedništva BiH održali su danas sastanak u Ankari sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recepom Tayyipom Erdoganom).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prilikom je kazao da bh. entitet Republika Srpska primarno želi “razgovor i dogovor svih konstitutivnih naroda na bazi slova Dejtonskog sporazuma, te Bosnu i Hercegovinu bez visokog predstavnika i njegovih intervencija”.

– Ako idete sa sjevera preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. Vidjeli ste u primjeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju – rekao je.

Naglasio je da brza cesta ide iz Istočnog Sarajeva prema Višegradu, i spaja sa sa autoputom u Srbijiu. S druge strane ide preko Bijeljine, i na kraju ću spojiti i Banjaluku u tu putnu mrežu

Dodik je istakao da je važno imati stabilnog partnera u pogledu obezbjeđivanja finansija.

– U ovom trenutku neće se raditi elaboracija vezana za konkretne finansije, jer će trebati da se napravi neka vrsta projekta, ali idemo ka realizaciji da se mogu angažovati firme, koje će projektovati. Mi smo već na dionici puta od Rače prema Bijeljini izvršili izuzimanje zemljišta i uredili imovinsko-pravne odnose. Imamo obećanje od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će na toj dionici pomoći sa 100 miliona evra i veoma brzo ćemo krenuti sa radovima od mosta na Rači prema Bijeljini, pa i prema Brčkom – pojasnio je Dodik.

Napomenuo je veliki značaj što će Turska stati iza cijelog projekta pomenutog autoputa koji će povezati Beograd i Sarajevo prenosi Klix.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više