Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik iznad države: “Neće biti migrantskih centara u RS, neka Evropa rješava to pitanje”

Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik po ko zna koji put danas je ponovo istakao kako u Republici Srpskoj neće biti nikakvih migrantskih centara, niti bilo kakvih sabirnih centara za migrante. Poručio je da ne postoji nijedan razlog da RS mijenja politiku u vezi s tim pitanjem.

Migranti sami nisu zainteresirani da budu u Republici Srpskoj, oni su zainteresovani da se dočepaju EU, a apsurd je da ti migranti nama dolaze iz EU jer ne mogu da dođu ako ne prođu Grčku ili Bugarsku. Evropa je ta koja mora da rješava to pitanje, sve oko migranata u BiH je kolateral”, kazao je Dodik.

Od početka migrantske krize u BiH nijedan prihvatni centar nije osposobljen na području Republike Srpske iako najveći broj migranata ulazi upravo na istočnom dijelu granice Zvornik, Višegrad, pa i Trebinje. Ukoliko bi se i migranti zadesili na području RS upućivani su u Sarajevo, Tuzlu, na područje Unsko-sanskog kantona gdje je više migrantskih centara, piše “Patrija”.

Iako ne postoji tačan broj, procjena je da je u BiH odnosno u FBiH oko 10.000 migranata. Evropska unija trebala bi izdvojiti 50 miliona maraka za nove prihvatne centre u FBiH s obzirom da dolazi zima, a nekoliko hiljada migranata nema smještaj u prihvatnim centrima pogotovo nakon zatvaranja dva kampa u Bihaću.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više