Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik nastavio s uvredama: Bošnjački političari su voštane figure, Hrvatima je svaki uspjeh Srbije noćna mora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da RS ne može da šuti i da ne preduzima ništa dok bošnjački politički lideri traže ukidanje Dana Republike i dodao kako će referendum biti održan i da ne vidi razlog da se u vezi s tim “diže tolika galama”

Dodik je ocijenio da su bošnjački političari “političke voštane figure koje su navikle da putem pritisaka dobijaju šta hoće”, te da su glasovi iz Sarajeva ustaljeni okvir u kojem oni stalno očekuju da će Zapad da “disciplinuje” Republiku Srpsku i sve Srbe.

“Ne može Bakir Izetbegović da traži da se ukine Dan Republike, a da mi ćutimo i ne preduzimamo ništa”, izjavio je Milorad Dodik za beogradske “Večernje novosti”.

On je ponovio da je BiH za Republiku Srpsku “moranje”, odnosno “ništa drugo do ispunjavanje međunarodnih obaveza”.

Predsjednik RS je kazao i da „Dejtonski sporazum stalno skrnave drugi, prije svih međunarodni faktor“, zbog čega, tvrdi Dodik, RS nema razloga da vjeruje u dobre namjere međunarodnog faktora, niti u BiH kao takvu.

Govoreći o nedavnom susretu sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i spekulacijama da će premijer Srbije pokušati da ga nagovori da odustane od referenduma o Danu Republike zakazanog za 25. septembar, Dodik je rekao da Vučić nikada nije vršio pritisak na njega oko referenduma o Danu Republike, niti su odnosi Beograda i Banje Luke takvi da se iz Srbije vrše pritisci.

“Bio je to prijatan razgovor partnera. Dotakli smo se i te teme, ali to je sve”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da ne vjeruje da je u nedavnom razgovoru Vučića s američkim potpredsjednikom Bidenom u Beogradu bilo uslovljavanja takve vrste, jer su odnosi državnog vrha Srbije sa Bidenom veoma dobri.

“Srbija poštuje cjelovitost i integritet BiH, garant je Dejtonskog sporazuma, ali ima i jake veze s Republikom Srpskom. Vjerujem da je tako rečeno i samom potpredsjedniku SAD”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da su veze Beograda i Banja Luke potpuno legalne, legitimne i zasnovane na ljubavi i bratstvu.

“Volimo Srbiju u svakom trenutku i zagledani smo u nju. Daću primjer sporta: svaka pobjeda Srbije slavi se na ulicama Banja Luke. Kada igra BiH, to se i ne zna, a kamoli da se navija. To je tako i ako hoće neko tu realnost da prihvati, hoće, ako ne, to je njegov problem”, naglasio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, koji je rekao da Vučić nastavlja politiku “velike Srbije iz 1990-tih”, Dodik je odgovorio da je “za Kovača i njemu slične svaki uspjeh Srbije noćna mora”.

“Vučić je ozbiljan političar. Dobio je ogromnu podršku naroda i učinio nešto što se praktično činilo nemoguće – da Srbiju locira na međunarodnoj sceni na potpuno drugačiji način. Za Kovača i njemu slične svaki uspjeh Srbije je noćna mora”, rekao je Dodik.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više