Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik o Blinkenovom pismu: Bošnjačka strana je dobila “po nosu”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je američki državni sekretar Antony Blinken jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da nema priče o “Dejtonu dva”, što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti.

“Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično”, izjavio je Dodik.

On je ocijenio da je bošnjačka strana “dobila po nosu” jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

“Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom”, rekao je Dodik.

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu Republike Srpske i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

“Tema je – kako vratiti otete nadležnosti RS-u. Problem u FBiH se pokušava riješiti preko Republike Srpske, što je nedopustivo”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da Srpska ima stav o rješavanju pitanja “Sejdić-Finci”, a to je da treba da se dogovore u FBiH.

“Oni su nesposobni da to riješe. Kada dogovore kako birati bošnjačkog i hrvatsakog člana Predsjedništva vidjećemo šta treba da se mijenja u Izbornom zakonu BiH”, zaključio je Dodik.

Državni sekretar SAD Antony Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH naveo je da je Dejtonski sporazum stvorio čvrst temelj na kojem je bilo moguće izgraditi BiH i istakao da se raduje radu sa vlastima u BiH, kako bi se “produbilo partnerstvo i pronašli zajednički interesi”.

Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje umjesto hitnosti, uključujući one koji vjeruju da SAD i evropski partneri pripremaju Dejton 2 kako bi suštinski promijenili podjelu vlasti predviđenu Dejtonskim mirovnim sporazumom. Već smo vidjeli propadanje pokušaja reformi u BiH i to zbog toga da se previše toga probalo uraditi odjednom”, istakao je Blinken.

On je u pismu naveo da SAD vjeruju da se treba usredsrediti na uvođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i reformi vladavine prava, kako bi se osigurala prava svih građana u izbornom procesu i sa ciljem unapređenja pravosudnog integriteta, smanjenja nivoa korupcije, unapređenja ekonomskog oporavka i vraćanja povjerenja građana piše Klix.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više