Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik o “mirnom razlazu”: Ako Amerikanci kažu da nema rata – onda ga nema

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Beogradu prilikom preuzimanja 20.000 doza vakcina komentarisao ideje koje su iznesene o podjeli BiH, a koje tretira slovenski “non paper”.

Dodik je kazao da nije vidio nikakav dokument o mirnom razlazu u BiH, ali da je fasciniran “galamom” koja se digla jer je to neko spomenuo.

“Nisam vidio nikakav dokument, ali je impresivno kolika se galama digla samo jer je neko pomenuo priču o mirnom razlazu. To je li mirno ili će biti nasilno ne zavisi od nas, već od Amerikanaca. Važno je šta oni kažu, jer ako kažu da nema rata, onda naravno da nema. Oni neka siguraju mir. Ja sam protiv rata i neću ratovati i ne želim sprski narod dovesti u tu poziciju”, kazao je Dodik.

Ponovio je svoje ranije stavove kako ne vjeruje u funkcionalnost BiH te da će insistirati na dijalogu o mirnom razlazu.

“Uvjeravat ću Vučića da prihvati jedan takav koncept jer Srbija ima obaveze. Opciju mirnog razlaza treba staviti kao relevantnu opciju. Ovdje vidimo ostrašćenost u pogledu povezivanja Vučića i nas iz Republike Srpske kao da smo nešto strašno loše učinili jer se zalažemo za mir. Željko Komšić i Šefik Džaferović samo žele spriječiti bilo kakav razgovor o mirnom razlazu, oni žele unitarnu državu. Urušavaju se i dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a Srbija mora reći nešto o tome. Uporno ću dolaziti kod Vučića i uvjeravati ga, on razumije prilike. Nemoguće je da Komšić i Džaferović odvoje problem Kosova od stanja u BiH, odnosno RS-u. Moramo voditi dijalog, a Srbija je tu da posreduje”, kazao je Dodik.

Ustvrdio je da konstantno ima neformalnih razgovora o statusu BiH, a onda je kazao da je o tome razgovarao s brojnim bivšim ambasadorima u BiH i da dijele njegovo mišljenje.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više