Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik o Ustavnom sudu BiH: “To je postratna jedinica koja završava ono što Muslimani nisu završili u ratu”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da je najnovija odluka Ustavnog suda BiH flagrantni “državni udar”, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 posto, a Federaciji BiH 51 posto teritorije.

U članu I/1 Ustava BiH navodi se da BiH sada funkcionira sa modificiranom unutarnjom strukturom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. U prevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks dva Daytonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a vanjska granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH”, pojasnio je Dodik u izjavi za Srnu.

On je naglasio da “državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu ‘država’ ili ‘republika’, niti bilo koju drugu.

Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zamljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za posljednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Republike Srpske poduzmu sve nužne aktivnosti da zaštite daytonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske”, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je odluka Ustavnog suda BiH politička i odgovor Republike Srpske neće izostati.

Ovo je naša ‘crvena linija’ za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava nametnuti nepravna rješenja i presuđuje Republici Srpskoj, počev od grba, himne, zastave, Dana Republike pa sve do teritorije”, zaključio je Dodik.

Zaključujući kako se Ustavni sud BiH ne ponaša kao sud, Dodik je rekao Srni da njegove odluke pokazuju da je Ustavni sud BiH postratna jedinica muslimana koja treba u sudnici završiti ono što Muslimani nisu mogli u ratu, prenosi “Poskok.info“.

Povezani članci

Milorad Dodik: “Ako budemo morali uvešćemo policijski sat od 24 sata”

E.H

Dodik tvrdi da je RS izbjegla italijanski scenarij: “Federacija kaska za nama”

E.H

Ako pandemija potraje: “Ako ne zasijemo, nećemo imati šta jesti”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više