Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik pisao predsjedniku Europskog suda za ljudska prava: “Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH…”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Europskog suda za ljudska prava Linosu Aleksanderu Sicilijanosu u kojem ga obavještava da nije upoznat s njegovom namjerom da kandidira Angeliku Nusberger na mjesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako Član 6 točka 1a Ustava BiH nalaže da predsjednik Europskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH “nakon konsultacija s Predsjedništvom”.

Željko Komšić, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije me obavijestio o Vašem pismu od 18. studenog 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtjevu da se, u skladu s Ustavom BiH, konsultirate s Predsjedništvom BiH u vezi s Vašim izborom kandidata”, naglasio je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH istaknuo je da ga Komšić nije obavijestio ni o svom pismu koje je uputio predsjedniku Europskog suda za ljudska prava u Strsbourgu Sicilijanosu 20. prosinca prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konzultacije s ostala dva člana Predsjedništva u skladu sa Ustavom.

Gospodin Komšić se nikada nije konsultirao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, s gospodinom Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan to uraditi u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH i Ustavom BiH”, naveo je Dodik u pismu Sicilijanosu.

Neinformirajući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsjedništva, Dodik je konstatirao da je Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcioniranje Predsjedništva BiH.

Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsjedništvo BiH nikada formalno izjasnilo o Vašem prijedlogu”, istaknuo je srpski član Predsjedništva BiH.

Povezani članci

U Tesliću podnesena krivična prijava protiv Dodika i Čovića zbog kršenja samoizolacije!

E.H

Dodik: “Šteta u privredi od 850 miliona nije konačna”

E.H

Dodik: “Zbog lijepog vremena ljudi će više izlaziti vani i širiti epidemiju”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više