Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dodik poručuje da u FBiH pokušavaju da OTMU SRPSKU IMOVINU

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Federaciji BiH sada pokušavaju da otmu srpsku imovinu i da u okviru Srpske pravoslavne crkve treba formirati pravni time koji bi se bavio pravnim pitanjima i reagovao na donošenje određenih propisa.

Dodik je rekao da su problemi Srba u Federaciji BiH ozbiljni, da tamošnji organi, prethodno pripremajući političku satanizaciju Srba, pokušavaju da na nedozvoljen način otuđe imovinu zato što u nekim slučajevima Srbi ne mogu da se pojave iz različitih razloga.

– Dali su rokove koji su tako uski i selektivni da ništa ne može da bude drugo osim pokušaja otimačine te imovine – rekao je Dodik novinarima u Trebinju, gdje je prisustvovao konferenciji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) o zaštiti imovine Srba u FBiH.

On je istakao da u Republici Srpskoj nikom ništa nije oteto, da je građen auto-put i da je “veoma debelo” plaćana zemlja preko koje prelazi, bez obzira da li se radilo Srbima ili drugima, što u FBiH nije slučaj.

– Moramo da se izborimo za to da pravo na imovinu ne zastarijeva pogotovo nakon ovih dešavanja u ratu, kao što je bilo to u Republici Srpskoj – naglasio je Dodik.

On je ukazao na važnost ovog skupa u Trebinju gdje se vide udruženi napori Srbije, Republike Srpske i RUGIPP, SPC i nevladinih organizacija koje na tom rade, te da se koncipira određen broj zaključaka koji će biti realan i provodiv, što je važno da se ne bi širile iluzije šta je moguće, a šta ne.

– Ono što treba da učinimo jeste da u okviru naše institucije koja je dostupna svim našim ljudima, SPC, pokušamo da formiramo pravni tim koji će biti podržan od vlada Srbije i Republike Srpske, a bavio bi se pravnim pitanjima i reagovao na donošenje određenih propisa – smatra je Dodik.

On je istakao i važnost da Srpska to ovdje radi u okviru Geodetske uprave što govori da je sve institucionalizovano, te naglasio da je zbog toga i došao da pozdravi učesnike skupa.

– Ključni događaj za zaštitu imovine Srba u FBiH biće trenutak kada naši ljudi, politički odani srpskom identitetu i narodum postanu dio institucija u FBiH i mi nismo daleko od toga, nastavićemo dalje da se borimo – naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi danas prisutni u nekim opštinama u FBiH, ali da to nije dovoljno.

U Trebinju je juče počela dvodnevna konferencija o zaštiti imovine Srba u FBiH, a jedan od ciljeva skupa jeste da ljudi na vrijeme i u skladu sa zakonom učestvuju u procesu harmonizacije kako ne bi došlo do gubitka prava na imovinske nepokretnosti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više