Fresh Press portal
BiH Politika

Dodik se zalaže da građani entiteta RS-a automatski dobiju državljanstvo Srbije

Dodik: "Bošnjak je nacija koja nema identitet. Vežu se za period rata i to je to"
FOTO: Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će svima s kojima bude razgovarao u Briselu reći da je intervencionizam međunarodne zajednice doveo tu zemlju do toga da je u njoj nemoguć normalan politički život zasnovan na konsenzusu.

BiH je zarobljena iluzijom koju su posijali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može da dođe do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, nego se stalno pokušava pribjeći nekom nametanju”, rekao je Dodik sinoć za ATV, a prenosi Tanjug.

On je istakao da je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o BiH, plaćeni bošnjački lobista, što je, kaže, svima poznato.

Dodik je podsjetio da svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat.

Ovo pravo se vraća polako. U svojim komunikacijama koje nisu beznačajne mogu da spoznam stvari koje su drugačije. Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu”, naveo je Dodik.

Automatsko državljanstvo

Dodik je izjavio i da se zalaže za ideju da svi građani RS-a automatski dobiju državljanstvo Srbije.

Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane entiteta RS. Potpuno sam uvjeren da ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod”, naveo je Dodik.

On je najavio da će nakon izbora novog saziva Vlade Srbije prva posjeta zvaničnika Srbije biti entiteru RS i Banjaluci.

To sam se dogovorio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao što ćemo mi nakon toga posjetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je riječ o istom narodu”, rekao je Dodik za ATV.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ponovio da je na vrijeme shvatio da je predsjednik Milo Ðukanović ušao u završnu fazu degradacije srpskog identiteta jer je htio da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više