Fresh Press portal
BiH Politika

Dragan Čović: “HDZ BiH svoje djelovanje temelji na kršćanskoj tradiciji…”

covic-ne-moze-se-jos-dugo-voditi-autisticna-politika-covic2019_5d3c0dea79bd5

Dragan Čović: “HDZ BiH svoje djelovanje temelji na kršćanskoj tradiciji…”

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer organizirale su 05. prosinca 2019. u Zagrebu tradicionalnu konferenciju pod nazivom “Demokršćanske vrijednosti u politici i društvu”.

Konferencija je održana povodom 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, sudjelovao je na Konferenciji te govorio o demokršćanskim vrijednostima u politici i društvu u Bosni i Hercegovini, navode iz HDZ-a.

Demokršćanske vrijednosti su ujedno i korijenske evropske vrijednosti i ako zanemarimo njih zanemarili smo sve ono što jesmo i što predstavljamo kazao je Dragan Čović. Naglasio je kako su te vrijednosti danas, više no ikada prije, na udaru, ugrožene, kako izvana tako iznutra. Baštinimo obavezu da stanemo u zaštitu tih vrijednosti koje su po svom značaju univerzalne.

HDZ BiH kao demokršćanska stranaka u specifičnom bosanskohercegovačkom političkom ambijentu svoje djelovanje temelji između ostalog na kršćanskoj tradiciji hrvatskog naroda promičući, čuvajući i unaprjeđujući one vrijednosti koje odražavaju njegov identitet zalažući se da Bosna i Hercegovina bude demokratska. Cilj djelovanja HDZ BiH je osiguranje hrvatske opstojnosti u BiH i očuvanje integriteta hrvatske nacije i hrvatskoga narodnog bića u zajedničkoj državi tri suverena, ravnopravna i konstitutivna naroda na cijelom njezinu teritoriju“, istaknuo je Čović.

Govoreći o smjeru i zalaganju HDZ-a BiH, istaknuo je kako se stranka zalaže za decentraliziranu državu socijalne pravde, jednakih i standardiziranih kolektivnih prava naroda i pojedinačnih prava građana.

Nažalost ona danas takva nije, istaknuo je Čović, te naglasio da se suočavamo s neobjašnjivim nedemokršćanskim gotovo iracionalnim nasrtajima na ideje pluralizma, federalizma, društveno-političke jednakopravnosti.

Razumijevanje, praštanje do pomirenja jest put nadilaženja suprotstavljenosti i napetosti među narodima i u Bosni i Hercegovini, i ujedno evropski put. Bosna i Hercegovina je jedino moguća kao država tri jednakopravna konstitutivna naroda (Hrvata, Bošnjaka i Srba), u kojoj se jamče ljudska i građanska prava prema najvišim međunarodnim standardima, to su naše vrijednosti za koje se zalažemo u BiH. Izgradnja društva temeljnog na uzajamnom priznanju, solidarnosti, supsidijarnosti, zaštiti ustavnih prava konstitutivnih naroda i svakog građanina kao pojedinca. To nije moguće bez korekcija nepravednog izbornog zakona koji ovakav kakav je diskriminira manjine u izbornom procesu i cijelom jednom narodu – Hrvatskom uskraćuje pravo na demokratski izbor svojih legitimnih predstavnika (Predsjedništvo i Dom naroda)” naglasio je Čović.

Ne možemo drugačije misliti niti afirmirati demokršćanske vrijednosti ukoliko ćemo pasivno promatrati stanje nejednakosti i nepravičnosti i nepoštivanja temeljnih ustavnih načela i odluka najviših sudskih instanci. To nije niti kršćanski a niti demokratski. Moramo osigurati pravnu sigurnost u svrhu funkcionalnog održanja ustavnopravnog poretka, razvoja konstitucionalizma i unapređenje principa federalizma i njegovih raspoloživih mehanizama kroz reafirmaciju načela „paktizma“, odnosno biblijske ideje „kovenanta“ iz koje direktno proizlazi koncepcija društvenog ugovora i sporazumnog uređenja društvenih odnosa na trajnoj osnovi u cilju očuvanja unutarnje sigurnosti i temeljenih vrednota demokratskog poretka, sloboda i prava čovjeka. To je pretpostavka afirmacije naših zajedničkih integrativnih vrijednosti“, poručio je Dragan Čović u svom obraćanju, piše “Saff“.

Povezani članci

Ne dirajte Osmicu i Seku i mirna Bosna

E.H

Dragan Čović se oporavio od koronavirusa

E.H

Hrvatski mediji otkrivaju skandal: Je li Čović s koronom stigao na Mljet i kako?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više