Fresh Press portal
BiH Politika

Dragan Čović: “Mene je iskreno sramota što nismo u stanju podijeliti sredstva MMF-a”

Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je na sinoćnjoj večeri s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem te američkim amabasadorom Ericom Nelsonom i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom da je sramota što sredstva MMF nije podijeljena.

Sramota je za nas da imamo sredstva koja nismo u stanju raspodijeliti”, kazao je Dragan Čović izražavajući nadu da će ovaj problem danas biti riješen, ali to se treći put nije desilo.

Naime, kako je Klix.ba objavio, Vijeće ministara ni danas nije deblokiralo novac koji se nalazi na računu Centralne banke, a naši izvori iz Vijeća ministara su nam kazali kako je odlučeno da se dogovore lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te da onda po ovom pitanju zasjeda Vijeće ministara BiH.

Čović je na sastanku kazao da HDZ i SDA više nisu koalicijski partneri niti su dio iste parlamentarne većine, prenosi Klix.

Nekoliko zadnjih zasjedanja Vijeća ministara i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazalo da HDZ nije dio iste parlamentarne većine sa SDA niti smo koalicijski partneri, jer koalicijski partneri ne imenuju hrvatske predstavnike bez dogovora s Hrvatima, ne predlažu izmjene zakona bez dogovora s koalicijskim partnerima i onda ih preglasavaju. SDA je napravila neku novu parlamentarnu većinu i ja im želim sve najbolje, neka pokušaju raditi na taj način, iako mislim da je to potrebno pogrešan put”, poručio je Čović.

Jedna od tema razgovora je, kaže, bilo i pitanje održavanja lokalnih izbora. HDZ podržava da se lokalni izbori održe kako je planirano, ali Čović kaže da je za ovu stranku Centralna izborna komisija BiH “ovako imenovana, van zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno tijelo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH”.

Poštujemo mi institucije države. Ali moramo poštivati i Ustav i zakone”, dodao je Čović.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović kaže da je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

Vjerujem da će iduće sedmica biti jedan sastanak na kojem će se to jasno prezentirati, ali to se odnosi isključivo na Gradsko vijeće. Bošnjačka strana smatra da treba napraviti izmjene i u upravi grada, mi smo i za to spremni, ali u tom paketu mora biti riješen i Dom naroda FBiH i izbor članova Predsjedništva, kako bi Hrvate predstavljali legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav. To je minimum ispod kojih ne možemo ići. Što se nas tiče, izbori će u Mostaru biti i ako treba mi ćemo predložiti izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće”, ustvrdio je Čović.

Kada je u pitanju evropski put, HDZ je, ističe, spreman ubrzano rješavati svih 14 prioritetnih tačaka, što je god u nadležnosti kadrova te stranke na svim razinama.

Naredne sedmice bi se, dodaje Čović, trebao održati novi sastanak na kojem bi se primarno razgovaralo o pitanju izbora.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više