Fresh Press portal
BiH Politika

Dragan Čović pred UN-om kritikovao Inzka: “Njegovi izvještaji su manjkavi i površni”

covic-izborni-zakon-moguce-usaglasiti-do-kraja-marta-covic-fena_5e241c29150d4

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović obratio se večeras pred Vijećem sigurnosti UN-a kritikujući visokog predstavnika Valentina Inzka i politiku SDA, te navodeći nužnost usvajanja izmjena izbornog zakona i “problem neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH”

Kazao je da se Vijeće sigurnosti UN-a o situaciji u BiH uglavnom informisalo putem kvartalnih izvještaja visokog predstavnika, piše “NAP“.

Svi relevantni politički predstavnici smatraju da su Inzkovi izvještaji bili značajno manjkavi i površni, ali najviše zabrinjava jer nisu prezentirali cjelovitu sliku u BiH. Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu. Dejtonski sporazum se narušava brojnim izazovima”, kazao je Čović referirajući se na posljednji Inzkov izvještaj.

U nastavku svog izlaganja naveo je stvari koje, kako je istakao, nisu u izvještaju visokog predstavnika.

To su nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je protivno Ustavu. U izvještaju se nije očitovao o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika, tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignoriranje nelegitimnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizira važnost izbornog zakona”, kazao je Čović.

Istakao je da visoki predstavnik treba djelovati nepristrasno, zbog čega je zabrinut.

Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se BiH temelji na načelu ravnopravnosti tri naroda koji predstavljaju preko 97 posto svih građana. Rješenja visokih predstavnika u BiH stvorila su nove probleme kojima se morao baviti Evropski sud za ljudska prava. Najviše problema za hrvatski narod izazvao je Izborni zakon. U tri navrata izbornim inžinjeringom u Predsjedništvo BiH izabran je nerealni predstavnik hrvatskog naroda”, rekao je Čović.

Ustvrdio je da zanemarivanje ravnopravnosti naroda ohrabruje “majorizacijska nastojanja koja su nelegitimna u odnosu na Ustav i Djetonski mirovni sporazum”.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više