Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

DURAKOVIĆ: Žalit ćemo se Ustavnom sudu!

Kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković i njegov advokat Nedim Ademović održali su konferenciju za medije nakon što je Apelacioni odjel Suda BiH odbacio Durakovićevu žalbu kojom je tražio poništenje izbora u Srebrenici i ponovno prebrojavanje glasova

Duraković je večeras na konferenciji za medije kazao da njegov advokat i on poštuju odluku Suda, ali da je njegovo pravo da na ovom putu neće stati.

-Nastavit ćemo našu pravnu borbu, a protekla dešavanja u RS-u, gdje se dodjeljuju priznanja ratnim zločincima, su samo dodatni motivi za to. Ne želim napustiti borbu prije svega za pravnu državu. Imamo argumente da su narušena naša prava, kazao je Duraković.

Advokat Ademović je ne početku svoga obraćanja kazao da je dobio presudu od novinara, što, kako je kazao, nije nikakva pohvala za CIK i Sud da jedna strana u postupku na ovaj način saznaje za odluku.

-Apsolutna je obaveza da idemo dalje, najavljujem u najskorije vrijeme apelaciju Ustavnom Sudu BiH, tražit ćemo privremenu mjeru zabrane objave konačnih rezultata izbora u Srebrenici, rekao je advokat Ademović.

Istaknuo je da su se žalili na tri stavke, odnosno prije svega su u žalbi postavili pitanje da li je legitimno, demokratski i opravdano da policija uđe u Općinu i kidnapuje materijal 20 sati, te odstrani članove Općinske izborne komisije.

-Smatrali smo da će CIK regovati i dati sud o tome, budući da je policiju poslao predsjednik RS-a. Taj incident je zataškan, budući da u presudi nije navedeno da smo se uopće žalili na to. Odnosno, Sud nije dao odgovor na naše pitanje da li neovlašteno slanje policije u izbornom procesu može biti narušavanje tog demokratskog čina, rekao je Ademović.

Dodao je da su u žalbi postavili pitanje da li je Pravilnik CIK-a kojim se ograničava pravo dijaspore da glasa, jer je ograničen rok na dva dana, da li je taj pravilnik u skladu sa Zakonom i Ustavom.

-Sud nije dao odgovor na to pitanje, već je konstatovao da je sve urađeno u skladu sa Pravilnikom, kazao je advokat.

Naglasio je da je treće pitanje u žalbi bilo da li je izbor bio fer i pravičan, odnosno rezultati kao takvi, jer su, kako je kazao, dostavili puno dokaza i izjava ljudi koji su radili za CIK i kazali da je bilo puno neregularnosti.

-Sud BiH je prepisao izjašnjenje CIK-a te nije dao argument zašto nismo eventualno u pravu. Sud dakle nije razmatrao meritorno žalbene navode već je odlučio ovo odbiti na način na koji je odbio. Nismo zadovoljni odlukom te ćemo tražiti odgovore od Ustavnog suda BiH. Također, tražit ćemo privremenu mjeru zabrane, odnosno obustavu objavljivanja konačnih rezultata izbora u srebrenici, najavio je Ademović.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više