Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Dušan Janjić: “Kada se završi pitanje Kosova, Dodikova će politika postati nepotrebna”

Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da je očekivana poruka Zapada o tome da je pitanje teritorije Kosova završena stvar…

“U Srbiji je bilo ideja o tome da se u narednom periodu traži neka vrsta razgraničenja, pa možda i korekcija na teritorijalnom planu. Očigledno je da ta ideja nije naišla na podršku ni u poslednjim konsultacijama koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavljao u UN-u i sa pojedincima u SAD-u”, ističe Dušan Janjić, prenose Vijesti.ba“.

On napominje da su se pojedini političari iz Srbije, ali i iz Albanije, nadali da će postići dogovor, te da će koristiti formulu Helsinškog akta da je granice moguće mijenjati dogovorom.

“Očigledno je to za SAD, EU i NATO nemoguće, sve dok se ne reši pitanje međusobnog priznavanja. U tom smislu, to je vezano za priznanje, ali se ono ne traži od Vučića u ovom momentu. Po tom pitanju, NATO, SAD i EU neće ništa menjati sve dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne budu dio jednog bezbednosnog sistema, a to je NATO”, naglašava Janjić.

Govoreći o činjenici da je predsjednik RS Milorad Dodik u više navrata tražio od Vučića da pitanje Kosova vezuje za pitanje RS, ovaj politički analitičar kaže da je pitanje izgradnje efikasne države u BiH i pitanje statusa, odnosno normalizacije odnosa Srbije i Kosova indirektno, ali i prirodno povezano.

“Takođe, tačno je da su neki političari, a po svemu sudeći i vlast koju predvodi Vučić, u RS videli mogućnost za osnaživanje sopstvene pozicije u regionu, pa i u samoj BiH, a potom u eventualnim razgovorima oko nekih novih granica na Balkanu i na Kosovu. Najnovija poruka jedna je u nizu, koja kaže da ta vrsta razmišljanja o odnosu prema RS neće biti od koristi, barem ne u vidljivom roku”, smatra Janjić.

No, konstatuje da je komplikovanija igra odnos prema Dodiku, i kao fenomenu i kao čovjeku koji trenutno monopoliše moć i vlast u RS, a često propagira razgraničenje, odvajanje i secesiju.

“Dodik je igrač koji je potreban Rusiji, ali nije on na odmet ni Zapadu. Dok god on postoji, neizvesnost oko budućnosti RS je velika, a to znači da se sa malo uloženog napora može kontrolisati proces i u RS i u BiH. Međutim, onog časa kada se postignu dogovori, uključujući i pravno-obavezujući sporazum o Kosovu, ona vrsta politike kakva je Dodikova postaće nepotrebna”, zaključuje Janjić.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više