Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Džaferović: BiH će ostati cjelovita sa svojim suverenitetom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je danas da je multietničnost BiH njeno bogatstvo i to ne smije biti razlog ni za kakvu diskriminaciju ili sukobe nego komparativna prednost koju BiH treba, može i mora iskoristiti.

U obraćanju na Ekonomskom forumu BiH u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, napomenuo je da se u posljednjih nekoliko dana svjedoči različitim navodnim non-paperima i zagovaranjima retrogradnih političkih snaga i u BiH, i u regiji, ali i Evropi.

– Te retrogradne snage govore o povredi teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Ne postoji niko ko je iole ozbiljan i u BiH, Evropi ili svijetu da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – dodao je.

Kaže da smo tome mogli svjedočiti kroz različite izjave i saopćenja nakon što se pojavio “famozni” non-paper, a došle su iz ozbiljnih institucija Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i mnogih drugih država svijeta.

– Bosna i Hercegovina će ostati cjelovita sa svojim suverenitetom i treba da se izgrađuje kao demokratska država i to je put, a put nikako nije promjena granica ili podjela ni etnička ni teritorijalna. Put je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez – stav je Džaferovića.

Retrogradnim i neodgovornim snagama, kako ih je nazvao, poručio je da prestanu s takvim aktivnostima jer cijeli region i BiH, ali i Evropu vode u destabilizaciju što u konačnici neće biti dobro ni za njih ni za njihove države.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više