Fresh Press portal
BiH Politika

Edim Kadić pisao Kantonalnom štabu civilne zaštite TK: “Doprinosite zatvaranju nerentabilnih apoteka i otpuštanju radnika”

Edim Kadić, zaposlenik JZU “Gradske apoteke” Tuzla i samostalni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla, putem saopštenja za javnost, a na odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite TK, da se građanima zabrani ulazak u apoteke kako bi se zaštitilo osoblje istih, obratio se građanima TK ali i članovima Kantonalnog štaba civilne zaštite TK.

Nakon što je Kantonalni štab civilne zaštite TK juče donio dvije u najmanju ruku čudne i kontradiktorne naredbe kojima se prvom naredbom građanima zabranjuje ulazak u apoteke kako bi se zaštitilo osoblje apoteka, a lijekove i druga sredstva mogu da preuzimaju na šalterima apoteka koji će biti improvizovani za ove namjene, a drugom naredbom odobrava rad prodavnica obuće i tekstila koje nisu smještene unutar tržnih centara osjećam potrebu da se kao zaposlenik JZU “Gradske apoteke” Tuzla i samostalni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla sa par rečenica obratim građanima Tuzlanskog kantona i članovima Kantonalnog štaba civilne zaštite TK.

Iako se u prvom trenutku stiče dojam da su se jučerašnjom odlukom Kantonalnog štaba civilne zaštite TK zaposlenici apoteka našli u povlaštenom položaju u odnosu na zaposlenike u drugim prodajnim djelatnostima istina je potpuno drugačija i u velikoj mjeri na štetu kako zaposlenih u apotekama tako i građana našeg kantona.

Početkom pandemije koronavirusa u našoj zemlji apoteke su među prvim ustanovama koje su poduzele odgovarajuće preporučene mjere zaštite koje su se sastojale od postavljanja zaštitnih stakala na recepture, nabavke vizira, zaštitnih maski i rukavica za svoje uposlenike kako u cilju zaštite zdravlja svojih radnika i građana tako i u cilju nastavka neometanog rada i pružanja svih usluga građanima u samom jeku pandemije, zbog čega još više čudi današnja odluka KŠCZ donešena mjesec dana nakon početka pandemije.

Koja je svrha i cilj današnje naredbe da se građanima zabrani ulazak u apoteke ako se njom “štite” samo zaposlenici u apotekama i ako ona ne može zaštititi ravnopravno sve građane?

Zbog čega se rad u apotekama razlikuje od rada u drugim prodajnim objektima i da li ste ovom odlukom kupce u apotekama indirektno okarakterisali kao direktne prenosioce virusa u odnosu na kupce u drugim prodajnim objektima?

Jučerašnja odluka o zabrani ulaska građana u apoteke u velikoj mjeri urušava ionako urušen zdravstveni sistem u našem kantonu jer opće poznata činjenica je da veliki broj građana u ovom trenutku zbog nemogućnosti odlaska doktoru dolazi upravo u apoteku po savjet svom farmaceutu što će u ovom trenutku postati gotovo pa nemoguće zbog velikih gužvi i dugih redova čekanja prouzrokovanih radom na improvizovanim i neadekvatnim za ove namjene šalterima.

Koje su vaše preporuke da se organizuje rad u radnim jedinicama sa pet i više zaposlenih farmaceuta u jednoj smjeni na jednom improvizovanom šalteru ili u tom slučaju jučerašnja odluka znači da jedna radna jedinica treba imati isto toliko i šaltera ili višak zaposlenika u ovom slučaju udaljiti sa radnog mjesta, poslati na čekanje ili u najgorem slučaju otpustiti?

Da li ste svjesni da ovom odlukom direktno produbljujete krizu u farmaceutskoj djelatnosti, smanjenu prometa, doprinosite zatvaranju nerentabilnih apoteka i otpuštanju radnika?

Da li ste prije donošenja ove u najmanju ruku čudne i nepromišljene odluke provjerili da li u ovom trenutku postoji tehnička i finansijska mogućnost u apotekama za izradu improvizovanih šaltera, nabavke dodatke popratne opreme i svega potrebnog da se implementira rad apoteka na ovaj način a građanima ne uskrati jedno od osnovnih ljudskih prava na nabavku lijekova i zdravstvenu zaštitu?

Da li će biti subvencionirani troškovi preuređenja apoteka i prilagođavanja novom načinu rada ako se zna da je JZU “Gradske apoteke” Tuzla za ovo preuređenje u samo par radnih jedinica izdvojila preko 10 hiljada KM?

U trenutku kada se cijela Bosna i Hercegovina suočava sa velikom ekonomskom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa jučerašnja odluka Kantonalnog štaba civilne zaštite diretno doprinosi produbljenju krize u apotekarskoj djelatnosti koja se već suočava sa velikim padom prometa i nagovještajima smanjenja plata, otpuštanja radnika i zatvaranja pojedinih apoteka.

JZU “Gradske apoteke” Tuzla će i nakon ove nepromišljene odluke Kantonalnog štaba civilne zaštite TK nastaviti sa pružanjem svih usluga u cilju pomoći i zaštite zdravlja građanima, a sve građane molim za razumijevanje zbog mogućih gužvi i otežanog poslovanja izazvanog današnjom odlukom.

Zaštitite se i ostanite zdravo.

Povezani članci

Serum protiv tetanusa privilegija za građane BiH?

E.H

Apoteke Sarajevo kažnjene s više od 10 tisuća KM od strane inspektorata

E.H

Prijedlog o ukidanju finansiranja političkih stranaka za vrijeme pandemije koronavirusa

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više