Fresh Press portal
BiH Politika

Efendić: Na području općine Novi Grad bit će izgrađena privatna bolnica vrijedna 100 miliona KM

Efendić

Općina Novi Grad ima najveći broj zaposlenih, druga je Tuzla sa 31.000, Mostar sa 28.000… U 2012. bila na 25. mjestu prema indeksu razvijenosti općina u FBiH, dok je u 2019. godini dosegla peto mjesto. Daleko je ispred svih u Federaciji BiH u prvih 11 mjeseci po prometu preko fiskalnih uređaja (3 milijarde i 68 miliona)

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je danas da je broj zaposlenih krajem decembra ove godine bio veći od 39.749 zaposlenih po mjestu prebivališta iz općine Novi Grad, dok FBiH ukupno ima 520.000 zaposlenih.

“Općina Novi Grad ima najveći broj zaposlenih, druga je Tuzla sa 31.000, Mostar sa 28.000, Zenica sa 27.000, Novo Sarajevo sa 23.000 itd. Dakle, Općina Novi Grad ima daleko najveći broj uposlenih, a kada je u pitanju dinamika rasta broja zaposlenih od 2012. godine po sjedištu poslodavca, u decembru te godine Općina Novi Grad imala je 22.260 zaposlenih, a u decembru 2020. godine 30.350, što je rast za 8.090 radnih mjesta u općini Novi Grad, što znači 1.000 radnih mjesta godišnje“, rekao je načelnik Efendić.

Podsjetio je da je Općina Novi Grad u 2012. bila na 25. mjestu prema indeksu razvijenosti općina u FBiH, dok je u 2019. godini dosegla peto mjesto.

Naveo je još jedan podatak Poreske uprave, a odnosi se na promet fiskalnih uređaja, koji govori da je Općina Novi Grad daleko ispred svih u Federaciji BiH i u prvih 11 mjeseci, promet fiskalnih uređaja iznosio je 3 milijarde i 68 miliona, slijedi Općina Ilidža sa 2 milijarde i 720 miliona.

Dodao je da je razvoj ostvaren, između ostalog, zahvaljujući i velikim općinskim ulaganjima u infrastrukturu, ali i ulaganjima privrede u izgradnju poslovne i stambene infrastrukture.

“Općina Novi Grad postala je poželjno mjesto za sve investitore i jedina u Kantonu Sarajevo koja posjeduje takozvani BFC (Business Friendly Ceritficate) međunarodnih organizacija, a koji potvrđuje da je ovo Općina čija vrata su otvorena za sve koji žele raditi i poslovati”, kazao je Efendić.

Zahvalio je građanima na strpljenju u teškoj 2020. godini, te dodao kako nema previše brige za izazove s kojima se suočila privreda u ovoj godini, ali ima za zdravlje građana.

Kada je riječ o budućim projektima, Efendić je istakao trend rasta autoindustrije na području Rajlovca, uz najavu otvorenja novih objekata za proizvodnju autodijelova u ovom naselju, gdje su planirana nova zapošljavanja.

Kao još jedan važan projekt, Efendić je naveo da u Novom Gradu uskoro počinje izgradnja i privatne Opće bolnice, vrijedne više od 100 miliona KM, a koja će također zapošljavati stotine visokoobrazovanih medicinskih kadrova.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više