Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Erdogan – Vučić: Solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobjedu nad pandemijom

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Tom prilikom Vučić je Erdoganu čestitao 67. rođendan i poželio mu dobro zdravlje i uspjeh u radu.

Dvojica sagovornika su razmijenili iskustva u borbi protiv koronavirusa i ponovo istakli da je solidarnost među zemljama i narodima ključna za pobjedu nad pandemijom. Oni su izrazili nadu da će se Srbija, Turska i čitav svijet izboriti sa aktuelnim teškoćama i vratiti se uobičajenim društvenim i ekonomskim tokovima.

S tim u vezi, Vučić je obavijestio Erdogana o toku vakcinacije stanovništva u Srbiji, kao i o tome da Srbija nastavlja da pomaže svojim susjedima u procesu imunizacije.

Predsjednik Erdogan je rekao da Srbija i time pokazuje koliko su joj važni mir i saradnja na Zapadnom Balkanu.

Dvojica državnika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou i da dvije zemlje time daju svoj doprinos stabilnosti cijelog regiona.

Razmatrajući srpsko-tursku ekonomsku saradnju, konstatovali su da u ovom trenutku na srpskom tržištu posluje oko hiljadu turskih kompanija i izrazili nadu da će se taj broj uvećavati. Vučić je rekao da veoma uvažava lični doprinos predsjednika Erdogana dolasku investitora iz Turske u Srbiju.

Vučić i Erdogan su razgovarali o konkretnim zajedničkim projektima, izdvojivši po značaju projekte u oblasti infrastrukture, kakav je i autoput između Beograda i Sarajeva.

Dvojica zvaničnika su razmotrili i čitav spektar regionalnih i globalnih pitanja i izrazili nadu da će okolnosti uskoro dozvoliti da se sastanu i nastave svoj konstruktivni razgovor.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više