Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Evropa otvrdila Komšićeve navode, Kolindi stiglo pismo upozorenja: “Prestanite protjerivati migrante u BiH!”

Direktor nevladine organizacije za ljudska prava Human Rights Watcha za Evropu i središnju Aziju (HWR) Hugh Williamson poslao je otvoreno pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, zbog protjerivanja migranta u Bosnu i Hercegovinu.

U ime organizacije Human Rights Watch želim od Vas zatražiti da naredite istragu nezakonitih protjerivanja migranata od strane hrvatskih graničnih policajaca, kao i da se s takvim postupcima prestane. U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. jula, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti sa prethodnim nijekanjima od strane hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija“, navodi se u pismu Williamsona.

HRW je u decembru 2018. u svom izvješću naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvješću, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja.

Odgovarajući, početkom prošlog mjeseca, na pitanje novinske agencije Patria, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da predsjednica Hrvatske izvrće teze kada je u pitanju migrantska kriza u regionu, te da Hrvatska probleme stvara Bosni i Hercegovini, a ne Bosna i Hercegovina Hrvatskoj.

Komšić je kazao da “postoje slučajevi gdje je hrvatska policija u Bosnu i Hercegovinu vratila čak i one migrante za koje ne postoji dokazi da su na teritoriju Hrvatske ušli iz Bosne i Hercegovine“.

Također, HDZ BiH kao sestrinska stranka HDZ-a iz Hrvatske ima apsolutni utjecaj na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine. I, umjesto da Granična policija Bosne i Hercegovine maksimalno štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Srbije, odakle migranti u najvećoj mjeri i ulaze u našu zemlju, Granična policija BiH energiju troši da štiti granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga imamo situaciju da migranti relativno lako uđu u Bosnu i Hercegovinu, ali ne mogu izaći iz zemlje. Stvara se utisak kao da naši susjedi namjerno gomilaju migrante u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Komšić.

Ujedno Komšić je tada i pozvao predsjednicu Grabar-Kitarović da problemu migrantske krize pristupe zajedno, kako je rekao, na ozbiljan državnički način kao bi, poručio je, zaštitili i građane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i same migrante i izbjeglice, piše “Patria“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više