Fresh Press portal
Politika Svijet

Evropska komisija nije zadovoljna – Srbiji poslat izvještaj s velikim brojem primjedbi

Evropska komisija nije zadovoljna – Srbiji poslat izvještaj s velikim brojem primjedbi

Srbija mora ubrzati reforme na području nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala, poruke su Evropske komisije (EK) u drugom ovogodišnjem izvještaju o stanju vladavine prava u Srbiji.

Pozivajući se na uvid u izvještaj EK-a, koji je prošle sedmice upućeno zemljama članicama, Radio-televizija Srbije (RTS) navodi da je “Srbija postigla napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama, ali se u drugima suočava s ozbiljnim kašnjenjima“.

Evropska komisija dvaput godišnje izvještava zemlje članice o napretku u poglavljima 23 i 24, a ti izvještaji, kako navodi RTS, “imaju odlučujuću ulogu u odlukama o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja”.

EK u izvještaju navodi da je u Srbiji najavljena reforma pravosuđa, ali se na nju i dalje čeka, dok “ozbiljno kasne” koordiniranje protukorupcijskih politika, izmjene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti te Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog interesa.

Vlada je u novembru 2018. podnijela inicijativu Narodnoj skupštini za izmjenu Ustava, a EK navodi kako se glasanje očekuje “poslije parlamentarnih izbora na proljeće 2020. godine”.

U iščekivanju ustavnih promjena EK ocjenjuje da “sadašnji ustavni i zakonski okvir i dalje ostavlja prostor za neprimjeren politički utjecaj na pravosuđe”.

Konstatira se kako “vladini dužnosnici, nekad i na najvišem nivou, nastavljaju javno komentirati tekuće istrage i sudske procese, kao i pojedinačne sudije i tužitelje”.

U izvještaju je posebno istaknuta zabrinutost položajem novinara koji su izloženi prijetnjama, zastrašivanju i nasilju.

Slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su zabrinjavajući, posebno na lokalnom nivou”, naglašava EK uz ocjenu kako je “politički i ekonomski utjecaj na medije i dalje razlog za zabrinutost”, piše “Fokus“.

Ukazano je da treba biti osnažena neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) kako bi se omogućilo da ta institucija štiti medijski pluralizam, uz ovlasti da izriče sankcije za programske promjene koje narušavaju programski sadržaj predviđen dozvolama za emitiranje.

U dijelu izvještaja o poglavlju 24 EK je ukazala na pozitivne korake u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv kibernetičkog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca, uz očekivanje da će sve to “pridonijeti boljem učinku u borbi protiv organiziranog kriminala” te aktivnijem pristupu u finansijskim istragama i oduzimanju protivzakonito stečene dobiti.

U kontekstu novog izvještaja EK rasprava o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom počet će ove sedmice, na nivou radnih grupa za proširenje EU.

Srbija trenutno ima četiri poglavlja tehnički spremna za otvaranje. Prema izvještaju RTS-a, diplomatski izvori u Bruxellesu ocjenjuju realnim da u decembru budu otvorena jedno ili dva poglavlja.

Najbolje šanse za otvaranje daju se poglavlju 4 o slobodnom kretanju kapitala te poglavlju 2 o slobodnom kretanju radnika, dok su u proceduri odlučivanja i poglavlje 21 o transevropskim mrežama i poglavlje 14 o politici prometa.

Srbija je u junu ove godine otvorila poglavlje 9 – finansijske usluge, otvorivši time ukupno 17 poglavlja.

Beogradu je tada ukazano da će brzina približavanja članstvu u Uniji ovisiti najviše o reformama u poglavljima vladavine prava i temeljnih sloboda, uz naznake kako “EU očekuje da se u ključnim reformama vide opipljivi rezultati”.

Povezani članci

Dvanestogodišnji dječak poginuo od strujnog udara na vagonu

E.H

Srbija 1. juna u potpunosti otvara granice za državljane Bosne i Hercegovine

E.H

Srbija naručila iste respiratore kao BiH, 100 komada platili manje od 5 miliona KM

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više