Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Fadil se pohvalio: “Zvao sam premijerku Srbije, dobit ćemo 500.000 doza cjepiva”

Cjepivo je i stvar geopolitike, kazao je između ostalog federalni premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Federalni premijer Fadil Novalić, govoreći o nabavci cjepiva u FBiH, u obraćanju zastupnicima na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, izjavio je da se na tome radi danonoćno, od 25. veljače, da njemu nije problem raditi, maltene 24 sata dnevno ako treba, ali da i laici mogu vidjeti da veleprometnici “ne igraju dok roba ne postane komercijalna”.

Cjepivo je i stvar geopolitike, kazao je između ostalog federalni premijer i dodao da je Srbija u tom smislu najbolje napredovala.

Ad-hoc tijelo koje je ranije formirala Vlada FBiH nije ukinuto, potvrdio je Novalić, pa je to tijelo između ostalog predložilo izravne kontakte s veleposlanstvima te nabavku cjepiva AstraZeneca iz Indije skupa s regionalnim zemljama.

“Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 cjepiva. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija”, kazao je Novalić.

I za nabavku cjepiva Sputnik V poslani su potrebni papiri, ostvaren kontakt s ruskim veleposlanikom, a od njega je uslijedila diplomatska nota ka Ruskom fondu. S druge strane, s federalne razine je zamoljen i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija da i on pošalje autorizaciju.

U vezi s nabavkom cjepiva Pfizer je kontaktirano s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država i Washingtonom.

“Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način”, rekao je Novalić i dodao da, ipak, nema odustajanja ni od tog cjepiva.

Proces nabavke kineskog cjepiva je pokrenut, međutim, oni imaju najkompliciranije procedure, zbog čega je predsjedavajući Vijeća ministara BiH zamoljen da i on djeluje pismom namjere.

Novalić obaćeva da će federalna razina poduzeti sve potrebne korake u situaciji kad proizvođači tretiraju državnu razinu kao potrebnu u ovom procesu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više