Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Francuzi biraju predsjednika u sjeni terorističkih napada

Francuzi su počeli glasati u prvom krugu predsjedničkih izbora u kojem se takmiči 11 kandidata, a izglede za ulazak u drugi krug 7. maja ima njih četvero

Gotovo 47 miliona birača upisano je na birački popis i ima pravo učestvovati na izborima na kojima se bira nasljednik socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Francuski predsjednik bira se na općim izravnim izborima u dva kruga, na petogodišnji mandat koji se može produljiti samo jednom.

Francuzi će moći glasati na 66.546 biračkih mjesta, koja se otvaraju u 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu i zatvaraju u 19.00 sati, što znači da birališta ostaju otvorena sat dulje nego na prošlim predsjedničkim izborima. U nekim većim gradovima birališta će biti otvorena do 20.00 sati. U subotu su glasovali birači na francuskim Antilima, u Gvajani (Južna Amerika), na Saint Pierreu i Miquelonu (francusko otočje u Sjevernoj Americi) i u francuskoj Polineziji (Južni Pacifik).

Mobilizirano je više od 50.000 policajaca i 7.000 vojnika u okviru operacije Sentinelle, stalno raspoređene na francuskom teritoriju nakon džihadističkih napada u siječnju 2015. u Parizu.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Izbori se odvijaju u sjeni novog terorističkog napada u Parizu, ubojstva policajca na aveniji Elizejske poljane, koje se dogodilo u četvrtak navečer.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više