Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Gdje je 100.000 vakcina koje su nam obećane za tri dana?

Kompanija “Medimpex” iz Sarajeva s kojom je Zavod za javno zdravstvo FBiH, po zaduženju Federalne vlade, 18. marta sklopio ugovor o nabavci vakcina, kako je potvrđeno za “Avaz”, nije dostavila neophodnu dokumentaciju do roka koji je istekao sinoć u ponoć (23. marta).

Kako nam je potvrđeno iz Zavoda, Medimpex je nadležne obavijestio o tome da nisu dobili potrebnu dokumentaciju od Ruskog investicionog fonda.

Dokumentacija na koju se čekalo bila je osnov za otvaranje akreditiva u poslovnoj banci.

Za sada je nejasno hoće li biti raskinut Ugovor s “Medimpexom”, zbog činjenice da su na ovaj način prekršili određene odredbe ili će, pak, ovoj kompaniji biti dat novi rok, a o čemu će odlučiti Vlada FBiH.

– S obzirom na to da nedostavljanjem neophodne dokumentacije, a to je bankovna garancija za urednu provedbu Ugovora, čiji je rok za dostavu bio 23.mart, u ponoć, nisu ispunjeni uvjeti iz člana 9.Ugovora o nabavci vakcina protiv COVID-19 za potrebe imunizacije stanovništva Federacije BiH, Zavod je o tome izvijestio Vladu F BiH te čeka daljnje upute – kazali su iz Zavoda.

Medimpex se ugovorom obavezao da će isporučiti 500.000 doza vakcina Sputnik V za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH.

Prvi kontigent od 100.000 doza vakcina trebao je biti isporučen u roku od tri dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača.

Preostale isporuke od 400.000 doza vakcina bi se isporučivale sukcesivno.

Premijer FBiH Fadil Novalić, podsjetimo, u četvrtak je rekao da je FBiH potpisala ugovor, a da se “danas očekuje potpis s ruske strane, a prva isporuka od 100.000 naredne sedmice”.

Prema pisanju pojedinih medija, realno je očekivati da će Vlada FBiH produžiti rok i da se, prema toj verziji, tri dana računaju tek kada se potpiše ugovor sa Rusijom.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više